„ЕЙ, МОРСКИ“, ПРЕКРАСНО Е ДА ВИЖДАШ ЩАСТЛИВИ МЛАДИ ОЧИ, ИЗПЪЛНЕНИ С ВЪЛНЕНИЕ И УСЕЩАНЕ ЗА ЗНАЧИМОСТ

Вечерта на 17 май Морска гара Варна се превърна в пъстро място, където изкуството и морето се срещнаха. Това се случи благодарение на младите творци, изучаващи визуални изкуства в школа Дедал по съвместна програма, финансирана от фондация „Америка за България”. ЕЙ, МОРСКИ е тяхната първа изложба художествена фотография. Нежен джаз и дъх на море съпътстваха празника, а каравелата Роял Хелена приюти на борда си участници и гости за вълнуваща разходка из залива.

Не се сещам за по-приятна гледка от щастливи млади очи, изпълнени с вълнение и усещане за значимост.

Изложбата ЕЙ, МОРСКИ е резултат от първите шест месеца изучаване на фотография в школа „ДЕДАЛ“ с лектори инж. Иван Попов и Красимир Тодоров – дългогодишен фоторепортер на БТА и Булфото.

Video No Found

В курса са се включили 24 участници на възраст от 14 до 25 години. Изложбата беше благотворителна като с набраните средства ще бъде закупена фотографска техника за нуждите на школата.

Школа „Дедал” е създадена във Варна през 2008-а година от приятелски кръг художници, музиканти, фотографи, артисти, журналисти, приятели и ценители на изкуството.

Целта е организиране и провеждане на безплатно обучение в сферата на изкуствата на деца в неравностойно положение. Това са талантливи и здрави младежи, които растат без родители. От семейства с ниски доходи, многодетни семейства, на разведени родители, с леки увреждания или с други семейни и здравословни проблеми. Преподават професионални художници, музиканти, фотографи, дизайнери, инженери…

Школата се издържа с лични средства и дарения от съмишленици, приятели и ценители на изкуството. В началото на 2013 г. функционират школи по изящни изкуства, дигитални изкуства /фотография, видеозаснимане и обработки, графичен дизайн и технологии, анимация/, джазшкола /секция ударни инструменти/, в които се обучават над 120 млади творци.

От м. юни 2013 започват функционирането си и школите по кинематография и актьорско майсторство.

Секциите на школа Дедал са напълно безплатни за децата, с осигурени всички необходими материали и пособия. Една истинска творческа среща между поколенията!

Целта на сдружението е промяна на статуквото в сферата на изкуствата и образованието, младежите да бъдат изведени от обичайната им среда. Чрез изучаване на изкуство и развиване на творчески умения да бъдат социализирани и интегрирани посредством работата с други деца от нормални семейства в коренно различна за тях атмосфера. Школата инициира и реализира нестандартни творчески проекти, пърформанси и срещи.

Естественото развитие на сдружението предполага създаването на център по изящни и визуални изкуства на социална основа във Варна, а в последствие и в други градове на страната.

Повече информация и контакти на школа „Дедал“ можете да намерите на https://www.facebook.com/dedal.school

Няма коментари

*