Кой ПРОменя и кой ПОДменя българското изкуство?

Позицията на Калин Плугчиев – Пилето, по повод акцията на анонимните, които коригираха заглавието на изложбата „Изкуство за ПРОмяна“ така: „Изкуство за ПОДмяна“ в Столичната градска художествена галерия. А под поправената дума се появи надписа „Не на подмяната! Не на художествената олигархия!“

Достатъчно време съм out of art за да коментирам случилото се, пък и никога не съм бил фактор за подмяната/промяната на художествената сцена,но ще си позволя да афиширам този акт за важен, както и самата изложба за знакова(още не съм я видял). Конфронтациите и делбите между отделните групи,артисти и критици са солта в контекста на българския съвременен art от край време или поне от когато аз съм(бях) активен на софийска сцена, коментираше се под сурдинка, скандализираше се публично,…. разбира се винаги е имало/има големи и малки, Човеци и Артисти, някои физически напуснаха сцената- много на запад или много нависоко, други станаха професори, трети се свряхме в прахта на бита, появиха се млади, по-млади, даже активни……, смятам тази „интервенция“ за важен акт, защото ми навя асоциации за изрисуваните съветски войници, а това безспорно е изкуство, а важно иде, за да подчертае именно това, против което е „извандалствано“ – въпросната изложба- знакова защото хората организирали я, са израснали достатъчно за да заявят силата и влиянието си – честито, от тук насетне си имаме официално явен мейнстрийм….., и съответно може нелегално да си организираме тайни ъндърграунд групировки….. кой плачеше в края на 90-те че няма контекст, докато плачеше, други…. лобираха, а има едни които никога не са напускали удобните фотьойли на влияние…. та така, пиша това с ясното съзнание, че ще бъда критикуван, за това че не взимам позиция, но пък пожелавам на всички колеги да бъдат ИСКРЕНИ И ОТГОВОРНИ правейки изкуство, останалото е дизайн!!!

Кой? Е как кой, Койчо от Койнаре!

Калин Плугчиев е роден в гр. Търговище през 1973 г. Живее и работи в София. Изявите са му в областта на концептуалната живопис, инсталацията, пърформанса, акцията. Член е на сдружение „Изкуство в действие“ от 1999 г. Участвал е в акция „Точното място“, в рамките на Националната младежка изложба (2000), Изложба „1/3″, в рамките на „Дни на българската култура“, гр. Познан, Полша (2001), Изложба „В края на краищата“, АТА Център за съвременно изкуство, гр. София (2001), Изложба и акция „Дарение“, Галерия XXL, гр. София (2001), Проект „1000″ в студио „Даухаус“, София (2006), „Гранична ситуация: Рисунката в съвременното изкуство“ (2010), както и в мн.др. прояви.

Няма коментари

*