Театралните „терористи“ от „36 маймуни“ атакуват с „Времето на кварките“

Последният път когато екипът на Гергана Димитрова разви свой откъс от ПроТекст в самостоятелно представление, то резултатът беше две награди ИКАР за „Праехидно” в едни от най-важните категории, а именно за драматургичен текст и режисура. Какво ли да очакваме този път от театралната инсталация на тема квантова физика?

И този път обект на маймунската атака е една сграда със значимо минало и неясно бъдеще, която обаче ще изживее своето бурно театрално настояще, а именно кино „Македония“. Точно там, сред оголените до тухла стени, в празното пространство на някогашния кино-салон, от 30-ти октомври до 15-ти ноември можете да гледате, слушате, пипате и изучавате театралната инсталация „Времето на кварките“. В типичен за маймуните стил, тя ще се случи ударно, с точно 10 изигравания в рамките на 15 дни, а след това ще изчезне толкова скорострелно, колкото и се е появила.

Най-верните фенове на „36 маймуни“ вероятно се досещат, че става въпрос за естественото продължение на една от четирите миниатюри, съставили ПроТекст 5: Навреме. Миналата година по това време, петото издание на платформата за съвременна драматургия вдигна театралните градусите в друга емблематична софийска сграда – Централна минерална баня. Сега същият екип, въоръжен с още повече познания по квантова физика и чувство за хумор, продължава да огъва линеарната ни представа за времето, за да разнищи това понятие от гледна точка на съвременната науката.

Идеята и режисурата са на Гергана Димитрова. Тя, наравно с физика Ивайло Миленков, е отговорна и за концепцията. Той пък е виновникът за музиката на инсталацията и заедно с Ангелина Гаврилова, Петър Мелтев и Нейтън Купър е сред главните участници. Остроумната сценография, с която зрителите са поканени да си играят през цялото време на спектакъла, както и костюмите, отново са поверени на Елена Шопова, а видеото е заслуга на Никола Налбантов.

„Винаги си искал да знаеш повече за физиката? Квантовата физика ти се струва вълнуваща, но твърде сложна? Смяташ, че понятието „време“ е едно от най-загадъчните измерения на нашата вселена? Харесваш приключенския дух на свободния театър?“

Тогава ела и помогни на екипа на „Времето на кварките“!

кога: 30, 31 октомври и 1, 2 ,6 ,7 ,8 ,9 ,11 и 15 ноември

къде: бившето кино „Македония“, ул. „Пиротска“ 5, София

начален час: 20:00

билети в мрежата на Ticketstream и artPOINT (мол „София“ на бул. А.Стамболийски).

Цена: 10/8 лв. (намаление за ученици и групи над 5 човека)

Проектът е финансиран от програма „Култура” на Столична община за 2013 г. , в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г., както и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Няма коментари

*