Италия – краят на eдин кошмар

Италия преживява един от най-трудните моменти в своята история. При 160 000 заразени с коронавирус, 20 000 починали и смъртност от 13%, Италия се превърна в пример за всички останали държави до какви ужасяващи размери може да стигне пандемията.

През последното денонощие са починали 431 души – най-ниската цифра за повече от три седмици. Властите в Италия твърдят, че кризата е достигнала своя връх. Дали това е така, идва ли дългоочакваният краят на кошмарът наречен – коронавирус? Въпроси, които тепърва ще намират своите отговори.

От 2001 г. Юлияна Ганчева живее заедно със семейството си в Милано. Преподавателка е по английски в Британския Съвет в града, и ще ни сподели как промени коранавирусът живота на италианците.

Какви са причините Италия да е първата страна с толкова много жертви от коронавируса?

За сега няма категоричен отговор на този въпрос, има само хипотези.
Едната от тях е, че, тъй като средната продължителност на живота в Италия е доста висока благодарение на доброто здравеопазване, здравословното хранене и начин на живот, много хора са в много напреднала възраст и с много по-ниска имунна защита. Например, тук в Северна Италия се консумира много по-малко твърд алкохол и се подхожда с повече внимание към животинските мазнини, отколкото в България.

Като друга причина се посочва късното реагиране на управлението по отношение на карантината. В Ломбардия, особено в зоната на Бергамо, има много развита индустрия и промишленост, която е подценила опасността и е отложено затварянето на фабриките.

Говори се също, че в някои болници в Северна Италия са подценили първите сигнали на новия вид пневмония и не са взели достатъчно бързо предпазни мерки. Например, дългото чакане в чакалнята на Бърза Помощ би могла да бъде причина за разпространяването на заразата сред пациенти и медицински персонал.

Трябва да се отбележи и начина на броене на смъртните случаи. В Италия, статистиката отбелязва броя на пациенти починали ОТ и С коронавирус (тоест, броят на пациентите, за които се предполага, че са починали само с коронавирус, е много по-нисък).

Въпреки това, горе посочените предположения не могат да обяснят една толкова голяма разлика по отношение на броя на починалите в сравнение с другите държави.

Има ли версии от къде е тръгнала заразата в страната?

Може би е имало сигнали за нов вид пневмонии по-рано (около края на миналата година) от официалните данни за първия случай в град Кодоньо.

Как се справят италианците с това огромно предизвикателство? Станаха ли по-сплотени и солидарни?

Да, справят се като цяло. Повечето имат силно чувство за гражданска отговорност, рационални са и разбират, че за всички е по-добре да се преборим с вируса по-бързо.

Какви са големите разлики между народопсихологията в Италия и България по време на подобни пандемии?

Като че ли в Италия не е толкова разпространено егоистичното късогледство да не се спазват правилата. Например, да изляза да се разходя там, където никой няма да ме спре, въпреки забраната. Може би защото тук положението е много по-сериозно и хората са много по-уплашени.

Подготвена ли беше италианската здравната система за такова натоварване?

Разбира се, че не бяха подготвени. Но италианците в това отношение са много съвестни, всеотдайни и борбени и въпреки трудностите, болниците са обслужвани изключително професионално.

Пострадаха ли твои близки приятели от коронавируса? Как прие случващото се с тях?

Да, починаха възрастни роднини и не толкова възрастни приятели на наши близки. Разбира се, ние им съчувстваме много, най-тежкото за тях беше, че не можаха да се сбогуват с тях…

Все още има голяма опасност от заразяване. В момента, в който пиша, броят на заразените в Милано все още расте след 3 седмици на пълна социална изолация.

Как прекарваш ти и семейството си карантината? Имате ли свои начини да излизате от мрачните мисли?

Доволни сме, че все още работим доста интензивно от вкъщи и времето минава бързо. Аз лично забравям за мрачните мисли, когато свиря на любимите си инструменти. Всеки е намерил някакво любимо занимание. Но всички гледаме да стоим по-далече от хладилника.

Кога предвиждаш, че живота в Милано ще се възстанови и по улиците отново ще има весели хора и много туристи?

Има намерения през май месец малко по малко да се започне с възстановяването на определени дейности. Разбира се, под строг контрол и на смени, избягвайки събирането на много хора на едно място.

Всички се надяваме по този начин, малко по малко, да можем да се върнем към нормалния си начин на живот.

Няма коментари

*