БЛИЦ. Епизод 6. Портрет на Кристи Макинтош

Кристи, разкажи ни какво е да израстнеш в Южна Африка? Сподели някои спомени от детството ти…

- Родена съм в Кейптаун, но по-голямата част от живота ми съм прекарала извън Южна Африка. Когато бях на 3 години, баща ми беше изпратен за 3 години в Токио, след време, когато вече бях на 10 за още 7. Винаги  с умиление си спомням за детството ми, прекарано в Кейптаун. Сестра ми и аз обичахме постоянно да сме навън, не ни трябваха играчки – катерехме се по дърветата, карахме колелета из квартала, срещахме се с други деца и си измисляхме най-различни игри в градината ни.

Разкажи ни за „скритите съкровища“ в Кейптаун, нещо, което обикновеният турист трудно може да намери?

- Разходка по Long Street, с нейните фънки магазинчета, ресторанти и галерии… Ресторантът Bertha’s, известен с техните едно килограмови порции от скариди и уличните музиканти, свирещи пред него.

Кои са твоте топ 3 места за посещение в Кейптаун?

1. Разходка на Тейбъл Маунтин (една от най-големите забележителности в ЮАР. Тя е част от общия изглед на града, а общинската управа решава да сложи облика на Тейбъл Маунтин на флага на града. Тейбъл Маунтин се намира в северния край на Пясъчната планинска верига, която формира гръбнака на Полуостров Кейп и е част от едноименния резерват.)

2. Посрещане на зората в Кампс бей  (богато предградие на Кейптаун, което през лятото привлича голям брой чуждестранни посетители, както и южноафриканци търсещи почивка на плажа. Известен с белите си пясъчни плажове, украсени от палмови дървета и разполага с модерен нощен живот).

3. Посещение на винарните…

Ти си живяла в чужбина много години, докоснала си се до различни култури, какво прави Южно африканците уникални?

- Като цяло Южно африканците са отворени и приятелски  настроени хора, които са винаги готови за барбекю, няколко питиета и забавления, от друга страна, те са хората, които са най-критично настроени към собствената си държава и често забравят за хубавите неща.

Колко от 11-те официални езика говориш?

За жалост само английски. Започнах да уча Африкаанс и Ксоса, когато бях малка, но след като заминахме за Япония, така и не продължих…

Какъв в твоят съвет към хората, които искат да посетят Южна Африка. От къде да започнат, какво трябва обезателно да видят?

- Южна Африка е известна като „целият свят в една държава“. Има толкова много различни неща за разглеждане. Бих препоръчала посещение в Ланга; разходка с кола по Garden route и спирка по пътя за посещение на  националния природен парк Тситсикама; Оудсхорн (град, разположен в югозападната част, провинция Западен Кейп. Административен център на едноименната община) и пещерите Канга; сафари в Крюгер (най големият национален парк в ЮАР) или Порт Елизабет (град в център на Нелсън Мандела Бей, провинция Източен Кейп), както и посещение на Franschhoek winеlands.

Кое е нещото, което никога не би искала да се промени в Кейптаун?

- Невероятният микс от езици и култури!

Кристи, ти си женена за българин, живяла си на много места по света и твоята козметична компания Pura Vida продава органични продукти от Южна Африка и България. Как е възможна тази симбиоза?

- Лично аз постоянно се изненадвам от приликите между Южна Африка и България, що се отнася до светогледа на хората, начина по който и двете държави са били в изолация и как това е оформило начинът на мислене на двете нации. Също така потенциала на местните продукти на двете държави в световен мащаб.

Южна Африка и България имат множество естествени природни съставки и компании, които се стремят да използват качествени продукти в хармония с природата. Южно Африканските продукти не са толкова изтънчени във външния си вид все още, но са водени от желанието си да бъдат по-добри, така че в това отношение симбиозата работи много добре.

 

Няма коментари

*