PROVO Magazine

Амет Улуг: Хората се убедиха, че могат да наложат промяна

Какво свързва номинирания за Грами албум “In The Buzzbag” (1998) на Brooklyn Funk Essentials, разтърсващия концерт на U2 в Истанбул, 23тото издание на Akbank Jazz Festival случващ се в момента в Babylon Club – най-доброто място за жива музика в Турция и любимият на меломаните документален филм на Фатих Акин “Музиката на Истанбул” (2005)?

Отговорът е Амет Улуг – един от основните стълбове на ентъртейнмънта и музикалната сцена в Турция.

Заради политическите ситуации в Турция и България, и главно заради липсата на адекватно отразяване от страна на местните медии, предложихме на Амет да сподели какво всъщност се случва в южната ни съседка. Съответно, информация за протестите в България излезе в септемврийския брой на Babylon Mag.

Какво се случва в Истанбул през последните месеци според теб?

Окупацията на парка Гези започна в края на май, когато строители започнаха да изкореняват дървета като първа стъпка от мащабен благоустройствен план. Според него Таксим трябваше да бъде преустроен и на мястото на парка Гези да се издигне възтановка на Topcu Kislasi – казарми от времето на Османската империя, в които да се помещава търговски център.  Окупацията продължи 20 дена. Гези е и продължава да бъде един от малкото останали зелени обществени паркове в Истанбул. След намесата на полицията за обезлюдяването на Гези, хората започнаха публични дискусии в други паркове из цял Истанбул за ситуацията, в която се намира опозицията в страната.

Какви бяха исканията на протестиращите и бяха ли изпълнени?

Всичко започна покрай парка, но исканията бяха по-мащабни. Хората искаха да се сложи край на полицейската бруталност и правителствено насилие към протестиращите в парка и страната. Искаха свобода на словото. Искаха диалог. Всички техни действия бяха мирни. За съжаление не смятам, че някой е удовлетворен. Аз лично не съм. Усеща се липсата на равенство и справедливост. Въпреки всичко хората се убедиха, че могат да наложат промяна.

Знаеш ли какво се случва в България в момента? Турските медии отразяват ли вече над 100 дневните протести в София?

В началото, да. Бяхме наясно какво се случва в България. Турските медии обръщат повече внимание на протестите по света, от колкото на тези в страната.

Как изглежда сега Истанбул на здрачаване (Istanbul Twilight*)?

Мъгливо е, но спокойно и изпълнено с надежда.

* Istanbul Twilight е песен на Brooklyn Funk Essentials от албума In The Buzzbag, записан в Истанбул (б.а.).

[ytube id=”HPBXAHSOsos”]

Попаднах на  фейсбук събитие Istanbul Gaz Festivali – креативен призив към хората да излязат на улицата. Каква роля изиграха социалните мрежи при протестите?

Докато предубедените медии излъчваха документални филми за пингвини, протестиращите използваха Туитър и други социални мрежи за разпространение на информация и за организиране на демонстрации.  По този начин даваха адекватна информация на масите, за да могат да предприемат съответните действия. Редовно присъстваха в доминиращите списъци на Туитър с цел да привлекат вниманието на света върху случващото се.

Публикувахте на фейсбук страницата на Babylon Istanbul, че вратите на клуба са отворени за пострадали от сълзотворния газ. Какво се случваше в клуба по време на протестите?

По това време клубът беше затворен, но лаунч бара все още работеше. Вратите ни бяха отворени за всички, които бяха на Таксим. Предлагахме храна и вода, и оказвахме първа помощ на ранените. Приютихме и кварталните котки, които бягаха от сълзотворния газ.

Прочетох в един от статусите ти във фейсбук, че един от вашите артисти е пострадал при първите сблъсъци на протестите. Какво е нейното състояние в момента?

Lobna се възстановява бавно, но за съжаление травмата й ще остане за цял живот.

Истанбул винаги е бил светски и културен център, успя ли поредният опит на исляма да го разруши?

Звучи клиширано, но Истанбул е известен с културното си разнообразие, а и не смятам, че тези протести и реакции бяха на религиозна основа.  Въпреки всички дискусии и намеси, ние оставаме светски.

Благодарение на теб и документалния филм на Фатих Акин “Crossing The Bridge: The Sound Of Istanbul” много българи се запознаха с местните ъндърграунд музика и фолклор. Ти самият запознат ли си с българския фолклор и традиции?

Срам ме е, но не, за съжаление.

http://www.imdb.com/title/tt0459242/

Знам една история, преди повече от десетилетие, на фестивала Pilsen One Love специалните гости Brooklyn Funk Essentials чуват местните музиканти от Laco Taifa и са толкова запленени от музиката им, че заедно влизат в студио, където вдъхновени от местното вино Buzzbag  записват в Истанбул албума “Ïn TheBuzzbag”, номиниран за Грами в категория world music през същата година. Това е ярък пример за успешна мулти-културна колаборация. Би ли ни разказал и за други такива?

Обичаме колаборациите… Тази седмица като част от джаз фестивала събрахме на една сцена Мулату Астатке с наши местни  музиканти.

* Мулату Астатке е “бащата” на етиопския джаз и през 60’те става първият африкански студент завършил престижния Berklee College of Music в Бостън (б.а.).

Какво е твоето послание към читателите на ПРОВО?

Музиката е любов, музиката е мир, музиката е почит!


Facebook Comments

Автор и гост

Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *