PROVO Magazine

Амет Улуг: Хората се убедиха, че могат да наложат промяна

Какво свързва номинирания за Грами албум “In The Buzzbag” (1998) на Brooklyn Funk Essentials, разтърсващия концерт на U2 в Истанбул, 23тото издание на Akbank Jazz Festival случващ се в момента в Babylon Club – най-доброто място за жива музика в Турция и любимият на меломаните документален филм на Фатих Акин “Музиката на Истанбул” (2005)?

Отговорът е Амет Улуг – един от основните стълбове на ентъртейнмънта и музикалната сцена в Турция.

Заради политическите ситуации в Турция и България, и главно заради липсата на адекватно отразяване от страна на местните медии, предложихме на Амет да сподели какво всъщност се случва в южната ни съседка. Съответно, информация за протестите в България излезе в септемврийския брой на Babylon Mag.

Какво се случва в Истанбул през последните месеци според теб?

Окупацията на парка Гези започна в края на май, когато строители започнаха да изкореняват дървета като първа стъпка от мащабен благоустройствен план. Според него Таксим трябваше да бъде преустроен и на мястото на парка Гези да се издигне възтановка на Topcu Kislasi – казарми от времето на Османската империя, в които да се помещава търговски център.  Окупацията продължи 20 дена. Гези е и продължава да бъде един от малкото останали зелени обществени паркове в Истанбул. След намесата на полицията за обезлюдяването на Гези, хората започнаха публични дискусии в други паркове из цял Истанбул за ситуацията, в която се намира опозицията в страната.

Какви бяха исканията на протестиращите и бяха ли изпълнени?

Всичко започна покрай парка, но исканията бяха по-мащабни. Хората искаха да се сложи край на полицейската бруталност и правителствено насилие към протестиращите в парка и страната. Искаха свобода на словото. Искаха диалог. Всички техни действия бяха мирни. За съжаление не смятам, че някой е удовлетворен. Аз лично не съм. Усеща се липсата на равенство и справедливост. Въпреки всичко хората се убедиха, че могат да наложат промяна.

Знаеш ли какво се случва в България в момента? Турските медии отразяват ли вече над 100 дневните протести в София?

В началото, да. Бяхме наясно какво се случва в България. Турските медии обръщат повече внимание на протестите по света, от колкото на тези в страната.

Как изглежда сега Истанбул на здрачаване (Istanbul Twilight*)?

Мъгливо е, но спокойно и изпълнено с надежда.

* Istanbul Twilight е песен на Brooklyn Funk Essentials от албума In The Buzzbag, записан в Истанбул (б.а.).

[ytube id=”HPBXAHSOsos”]

Попаднах на  фейсбук събитие Istanbul Gaz Festivali – креативен призив към хората да излязат на улицата. Каква роля изиграха социалните мрежи при протестите?

Докато предубедените медии излъчваха документални филми за пингвини, протестиращите използваха Туитър и други социални мрежи за разпространение на информация и за организиране на демонстрации.  По този начин даваха адекватна информация на масите, за да могат да предприемат съответните действия. Редовно присъстваха в доминиращите списъци на Туитър с цел да привлекат вниманието на света върху случващото се.

Публикувахте на фейсбук страницата на Babylon Istanbul, че вратите на клуба са отворени за пострадали от сълзотворния газ. Какво се случваше в клуба по време на протестите?

По това време клубът беше затворен, но лаунч бара все още работеше. Вратите ни бяха отворени за всички, които бяха на Таксим. Предлагахме храна и вода, и оказвахме първа помощ на ранените. Приютихме и кварталните котки, които бягаха от сълзотворния газ.

Прочетох в един от статусите ти във фейсбук, че един от вашите артисти е пострадал при първите сблъсъци на протестите. Какво е нейното състояние в момента?

Lobna се възстановява бавно, но за съжаление травмата й ще остане за цял живот.

Истанбул винаги е бил светски и културен център, успя ли поредният опит на исляма да го разруши?

Звучи клиширано, но Истанбул е известен с културното си разнообразие, а и не смятам, че тези протести и реакции бяха на религиозна основа.  Въпреки всички дискусии и намеси, ние оставаме светски.

Благодарение на теб и документалния филм на Фатих Акин “Crossing The Bridge: The Sound Of Istanbul” много българи се запознаха с местните ъндърграунд музика и фолклор. Ти самият запознат ли си с българския фолклор и традиции?

Срам ме е, но не, за съжаление.

http://www.imdb.com/title/tt0459242/

Знам една история, преди повече от десетилетие, на фестивала Pilsen One Love специалните гости Brooklyn Funk Essentials чуват местните музиканти от Laco Taifa и са толкова запленени от музиката им, че заедно влизат в студио, където вдъхновени от местното вино Buzzbag  записват в Истанбул албума “Ïn TheBuzzbag”, номиниран за Грами в категория world music през същата година. Това е ярък пример за успешна мулти-културна колаборация. Би ли ни разказал и за други такива?

Обичаме колаборациите… Тази седмица като част от джаз фестивала събрахме на една сцена Мулату Астатке с наши местни  музиканти.

* Мулату Астатке е “бащата” на етиопския джаз и през 60’те става първият африкански студент завършил престижния Berklee College of Music в Бостън (б.а.).

Какво е твоето послание към читателите на ПРОВО?

Музиката е любов, музиката е мир, музиката е почит!


Facebook Comments
Споделете публикацията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *