PROVO Magazine

Далечният съсед България

Туна Киремитчи е познат у нас с романа си „Молитвите остават”, а освен това работи като сценарист на някои от популярните в България турски сериали. Роден е през 1973 г. и още като ученик в гимназията се увлича по писането. Първата му книга „Ayabakanlar” („Наблюдателите на луната”) е издадена през 1994 г. Три години по-късно той поделя първата награда на конкурса за млади поети на Балканите със сърбина Изет Сарялич. През 1998 г. на пазара излиза и втората му стихосбирка – „Akademi” („Академия”).  Първият роман на Туна Киремитчи се появява през 2002 г. Книгата предизвика голям интерес и е определяна като едно от най-значимите литературни събития за годината. До края на 2005 г. излизат още четири заглавия, дело на младия турски автор. Завършва кинематография в Истанбул и е част от рок групата „Атлас“.  Младият  писател и композитор е носител на множество награди за късометръжни филми.

Когато миналия месец бях на концерт в България не пренебрегнах и литературните си дейности. Издателят ми в София от КК “Труд”  и една гражданска организация бяха организатори на няколко събития. С аромат на липа, в слънчев ден, както се е изразил Назъм Хикмет посетихме Националната библиотека. Сред слушателите имаше и български турци. След Наим Сюлейманоглу рядко си спомняме за тези роднини. Ако погледнете географската карта с България сме съседи, но духовно сме отдалечени. Студената война е изиграла изключително голяма роля. Както казва романиста Алек Попов, с когото се запознах преди 5 години на един литературен фестивал в Сеул „Дори писателите, за да се запознаят трябва да отидат до Корея”. Според мен идеята на това изказване е за невидимото разстояние и културното разпадане между двете страни. Когато и да разговарям с български артист за това положение, то винаги ни учудва, защото споделяме много общи неща в културно отношение. Същевременно и не ни учудва, защото в историята на съседските общества има достатъчно лоши спомени. “Работата на политиците е да разделят хората, а работата на артистите е да обединяват отново хората” – казах на пресконференцията.

През последните години може да се забележи очевидна промяна в отношението на българската общественост към турците. Най-малкото в градовете…

Дори причината да е до известна степен в междудържавническите отношения, затоплянето идва от харесванията на турските сериали и романи.

Турците пък все още не се интересуват от България. Но когато  видят красотата й на могат без да не се прехласнат. Не го казвам, защото корените ми са от Пловдив, истината е, че България е много красива страна. Особенно тези дни, когато София, Пловдив, Варна и Велико Търново бяха в надпреварата за „Европейска Столица на Културата 2019”. Положението на българските турци е обобщено в писмото на младо момиче, което беше на конференцията: ”България е мащеха за нас тукашните турци. А за Турция, ние сме доведените български деца”.

На следващия ден бях гост в Националното радио. Пак се опитвахме да разрешим този проблем: Артистите от двете страни да участват заедно в конференции, български и турски рок банди да правят съвместни концерти…

Докато чаках да се кача в самолета в едно кафене на Витошка заедно с Ердем Чапа и Николета Габровска от софийския офис на Съвета на Европа отново търсехме решение.

Темата беше същата: Какво можем да направим?

Естественно около нас песимистите смятат, че това е много трудна задача, но има и много оптимисти, които подкрепят идеята. Кой ще излезе прав?

Ще поживеем и ще видим.

В крайна сметка тези, които искат да отдалечат две съседски държави, ще си вършат своята работа, а тези, които искат да ги сближат тяхната. Така е устроен светът.

 1 октомври 2014г., Айдънлък

 

 

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *