PROVO Magazine

“ЕЙ, МОРСКИ”, ПРЕКРАСНО Е ДА ВИЖДАШ ЩАСТЛИВИ МЛАДИ ОЧИ, ИЗПЪЛНЕНИ С ВЪЛНЕНИЕ И УСЕЩАНЕ ЗА ЗНАЧИМОСТ

Вечерта на 17 май Морска гара Варна се превърна в пъстро място, където изкуството и морето се срещнаха. Това се случи благодарение на младите творци, изучаващи визуални изкуства в школа Дедал по съвместна програма, финансирана от фондация „Америка за България”. ЕЙ, МОРСКИ е тяхната първа изложба художествена фотография. Нежен джаз и дъх на море съпътстваха празника, а каравелата Роял Хелена приюти на борда си участници и гости за вълнуваща разходка из залива.

Не се сещам за по-приятна гледка от щастливи млади очи, изпълнени с вълнение и усещане за значимост.

Изложбата ЕЙ, МОРСКИ е резултат от първите шест месеца изучаване на фотография в школа “ДЕДАЛ” с лектори инж. Иван Попов и Красимир Тодоров – дългогодишен фоторепортер на БТА и Булфото.

[ytube id=”TE1ymggSTpw”]

В курса са се включили 24 участници на възраст от 14 до 25 години. Изложбата беше благотворителна като с набраните средства ще бъде закупена фотографска техника за нуждите на школата.

Школа „Дедал” е създадена във Варна през 2008-а година от приятелски кръг художници, музиканти, фотографи, артисти, журналисти, приятели и ценители на изкуството.

Целта е организиране и провеждане на безплатно обучение в сферата на изкуствата на деца в неравностойно положение. Това са талантливи и здрави младежи, които растат без родители. От семейства с ниски доходи, многодетни семейства, на разведени родители, с леки увреждания или с други семейни и здравословни проблеми. Преподават професионални художници, музиканти, фотографи, дизайнери, инженери…

Школата се издържа с лични средства и дарения от съмишленици, приятели и ценители на изкуството. В началото на 2013 г. функционират школи по изящни изкуства, дигитални изкуства /фотография, видеозаснимане и обработки, графичен дизайн и технологии, анимация/, джазшкола /секция ударни инструменти/, в които се обучават над 120 млади творци.

От м. юни 2013 започват функционирането си и школите по кинематография и актьорско майсторство.

Секциите на школа Дедал са напълно безплатни за децата, с осигурени всички необходими материали и пособия. Една истинска творческа среща между поколенията!

Целта на сдружението е промяна на статуквото в сферата на изкуствата и образованието, младежите да бъдат изведени от обичайната им среда. Чрез изучаване на изкуство и развиване на творчески умения да бъдат социализирани и интегрирани посредством работата с други деца от нормални семейства в коренно различна за тях атмосфера. Школата инициира и реализира нестандартни творчески проекти, пърформанси и срещи.

Естественото развитие на сдружението предполага създаването на център по изящни и визуални изкуства на социална основа във Варна, а в последствие и в други градове на страната.

Повече информация и контакти на школа “Дедал” можете да намерите на https://www.facebook.com/dedal.school

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *