PROVO Magazine

Кой ПРОменя и кой ПОДменя българското изкуство?

Позицията на Калин Плугчиев – Пилето, по повод акцията на анонимните, които коригираха заглавието на изложбата „Изкуство за ПРОмяна“ така: „Изкуство за ПОДмяна“ в Столичната градска художествена галерия. А под поправената дума се появи надписа „Не на подмяната! Не на художествената олигархия!“

Достатъчно време съм out of art за да коментирам случилото се, пък и никога не съм бил фактор за подмяната/промяната на художествената сцена,но ще си позволя да афиширам този акт за важен, както и самата изложба за знакова(още не съм я видял). Конфронтациите и делбите между отделните групи,артисти и критици са солта в контекста на българския съвременен art от край време или поне от когато аз съм(бях) активен на софийска сцена, коментираше се под сурдинка, скандализираше се публично,…. разбира се винаги е имало/има големи и малки, Човеци и Артисти, някои физически напуснаха сцената- много на запад или много нависоко, други станаха професори, трети се свряхме в прахта на бита, появиха се млади, по-млади, даже активни……, смятам тази “интервенция” за важен акт, защото ми навя асоциации за изрисуваните съветски войници, а това безспорно е изкуство, а важно иде, за да подчертае именно това, против което е “извандалствано” – въпросната изложба- знакова защото хората организирали я, са израснали достатъчно за да заявят силата и влиянието си – честито, от тук насетне си имаме официално явен мейнстрийм….., и съответно може нелегално да си организираме тайни ъндърграунд групировки….. кой плачеше в края на 90-те че няма контекст, докато плачеше, други…. лобираха, а има едни които никога не са напускали удобните фотьойли на влияние…. та така, пиша това с ясното съзнание, че ще бъда критикуван, за това че не взимам позиция, но пък пожелавам на всички колеги да бъдат ИСКРЕНИ И ОТГОВОРНИ правейки изкуство, останалото е дизайн!!!

Кой? Е как кой, Койчо от Койнаре!

Калин Плугчиев е роден в гр. Търговище през 1973 г. Живее и работи в София. Изявите са му в областта на концептуалната живопис, инсталацията, пърформанса, акцията. Член е на сдружение “Изкуство в действие” от 1999 г. Участвал е в акция “Точното място”, в рамките на Националната младежка изложба (2000), Изложба “1/3”, в рамките на “Дни на българската култура”, гр. Познан, Полша (2001), Изложба “В края на краищата”, АТА Център за съвременно изкуство, гр. София (2001), Изложба и акция “Дарение”, Галерия XXL, гр. София (2001), Проект “1000” в студио “Даухаус”, София (2006), “Гранична ситуация: Рисунката в съвременното изкуство” (2010), както и в мн.др. прояви.

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *