PROVO Magazine

Корпоративната самоунищожаваща се система, или как НЕО ме извади от матрицата

Свидетели сме как корпоративната машина се опитва всячески да завземе колкото може повече територии в т.нар. общество, в което живеем. За радост този прекомерен стремеж има и своите изключително положителни страни. Такъв е и случаят с моя прекрасен полупаметник-полуработещ NEO. Както биха го нарекли някои „тиливизор”.
Нека да започнем оттам, че системата, в желанието си да ми продаде повече и повече по какъвто и да е начин, ме прави все по и по-мързелив – не че иначе не съм, но то си е човещинка.
Та този прекрасен малък мой не много чест, но редовен спътник в прекараното ми в лежане свободно време Нейчо взе, че изпълни най-послушно, както вероятно се е случвало не веднъж и на вас, своето съвсем умишлено заложено предназначение да се повреди именно в изключително краткия период след изтичане на гаранционния му срок. Повредата не е твърде сериозна и се състои в това, че се налага да го пускам и спирам, както всъщност си беше едно време, а именно от копчето – проблем с дистанционния контрол, но не от дистанционното. Още повече, че поради наличието на цифрова телевизия с отделно дистанционно, Нейчо си е просто един прост монитор, т.е. едно ставане да го включа и едно да го изключа, но и това ми дойде в повече.
И тук идва най-хубавата част: системата ме е направила толкова ленив, естествено в доброто си и услужливо желание да бъда послушен потребител, че силите и щението ми стигнаха единствено да протегна ръка не към нефункциониращото дистанционно, а в същата по разстояние, но противоположна посока и да взема една от леко запрашените и тръпнещи в очакване да бъдат прочетени книги. За радост това вече е ежедневие, а Нейчо съвсем редовно предизвиква с безмълвието си усмивка на лицето ми. Единственият, при това съвсем малък, шанс да бъде одушевен отново е от компанията производител да се свържат с мен и да ми предложат да го отремонтират съвсем безплатно и дори да ми подарят нещо за компенсация, което за мой късмет е изключително невероятно да стане.
Не е ли чудесно как прекомерното търсене на растеж (много мръсна дума, когато се използва в икономиката, тъй като желанието за постоянен и стабилен или все по-голям растеж е точно това, което води до криза след криза – няма нещо, което само да расте и в крайна сметка да не причини вреда на себе си или на околните) чрез производството на все по-некачествени продукти накрая пак прави хората нормални.
God bless f….n’ America

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *