PROVO Magazine

Любов по китайски

В навечерието на седмия ден от седмия месец…

Ако ви е втръснало от шоколадови бонбони, рози и плюшени мечета през февруари – предлагам нещо ново! Седнете под някоя лоза, когато навън се свечери, и може да чуете как влюбените Жи Ну и Нуй Линг шепнат помежду си. Ако сте мома, няма да попречи да издълбаете някоя диня в причудлива форма, за да демонстритате талант, и да я принесете в дар на боговете. Също така денят трябва да бъде 13 август, 2013 – седмият ден на седмия месец от китайския лунен календар. Това е единствения китайски празник, посветен на любовта. На този ден имате големи шансове да срещнете истинската любов!

Легендата, която е в основата на празника, има няколко вариации, но всичките се въртят около срещата на двама млади. Момичето Жи Ну, седмата дъщеря на Богинята на Небесата, по цял ден седяла и тъкала пъстри облаци. Един ден Жи Ну, заедно със сестрите си, слязла на земята, за да се изкъпе в един чудотворен извор. Нуй Линг пасял наблизо своя бивол. Погледите на двамата се срещнали и между тях пламнала любовта! Те не искали да живеят един без друг. Оженили се и дъщерята на богинята останала да живее на земята.

Когато майка ѝ разбрала за случилото се, разгневена от непокорността й, тя изпратила армия от войни, които върнали Жи Ну обратно на небето.

Съкрушен, съпругът ѝ се отправил към небесата да я намери. Когато достигнал царството на Богинята майка, тя, ядосана от постъпката му, създала необятна река от сребро, разделяща влюбените – Млечния път. Жи Ну и Нуй Линг били обречени на раздяла!

Изпълнено с мъка, момичето седяло на единия край на реката и тъкало тъжни облаци… На другия бряг съпругът ѝ търпеливо я чакал, изпълнен с печал. Годините минавали…

Богинята била трогната от силата на тяхната обич. Тя решила да прояви милост и разрешила на влюбените да се срещат веднъж на всяка година, през седмия ден от седмия месец. На този ден всички свраки отлирали към небето, за да образуват мост, по който влюбените да стигнат един до друг.

Старите китайци казват, че звездата Вега е момичето, а съзвездието Акила – младежът. На седмия ден от седмия месец, ако погледнете нощното небе, те почти се допират!

Легендата за Жи Ну и Нуй Линг е за търпението, вярата и постоянството, които биват възнаградени. Физическото привличане и емоцията на влюбването са на заден план. Най-важният елемент е силата на любовта, неизменна във времето.

Не са случайни нумерологията и символизмът. Числото седем, според китайците, означава “цялостност”, “единение”. Смята се за число на късмета, а седмата година в една връзка, за най-успешна. Седем се произнася “тчи”, което също така означава възход – оттам и положителният му заряд.

Свраката пък е птица на радостта, според китайския народ. Асоциира се с добра поличба.

В навечерието на седмия ден от седмия месец, старите хора казват, че не може да видите нито една сврака. Всички те се отправят към небето, за да направят мост за влюбените.

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *