PROVO Magazine

Нетрадиционен поглед към днешното и историческо “рицарство”

„Плячката ще е наша и това ще бъде основата на нашето богатство, защото тази война е справедлива и съвсем богоугодно дело е да изкореним тази проклета пасмина от лицето на земята.”
Цитатът, с който започвам своя пост е от най-знаменитото литературно произведение, разпространено на всички езици в света. А именно – романа на великия испанец Мигел де Сервантес „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча”, чийто общ тираж е веднага след Библията.
С тези думи „рицарят” се устремява да разгроми пълчищата от великани. Това обаче са си негови фантазии, тъй като „пасмината” не е нищо повече от построени на подходящия хълм вятърни мелници. Или казано иначе, съвсем безобидни съоръжения са въодушевили за „подвиг” вманиачения на тема геройства усърден читател на книжнината, която той възприема с възвишен романтизъм С други думи, идалгото е възприел като чиста монета масовата култура на тогавашното време.
И ако се твърди из учебници и студии, че след романа на Сервантес повече не били писани рицарски романи, това е много далеч от истината. Нима филмите за Чапаев и за майор Деянов не са пропити от рицарска романтика, като оръженосците са съответно Петька и Митьо Бомбата. Ами какво да кажем за Джеймс Бонд, който –обаче – има за приближени умопомрачителни красавици.
Но все едно, чрез идеализиране победата над „неверниците” и полагащите се трофеи, острови и „губернаторства” е мотивирано всяко „праведно” завоевателство: от древен Китай, през Троя и Александър Македонски, Наполеон, Хитлер, Сталин и за когото още си спомните.
Само че предупрежденията на Сервантес, че всичко това е вид лудост – понякога смешна, друг път опасна, но никога „ДОБРА” биват погазени от пакостната дислексия – идеократична или академична.
И пропускаме да направим аналогията, че масовият убиец Брайвик, който съвсем не е слуга на Аллах, обявява себе си за рицар! Докато на смъртния си одър прогледналият “рицар” иска да бъде запомнен като Алонсо Кихано Добрия…

Орлин Стефанов е български театровед, актьор и литературен историк. Докторската му дисертация е посветена на творчеството на Софокъл, но в сферата на научните му интереси влизат широк кръг произведения от световната и българската литературна класика. Негови студии са публикувани в реномирани академични издания в Русия и Канада. Известен е също с авторските си моноспектакли по произведения на Софокъл, Сервантес, Илф и Петроф, Ботев, Русо и др.

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *