PROVO Magazine

Цената на мечтите

Концепцията за корпоративна социална отговорност е успешна бизнес стратегия за устойчиво развитие, която помага на компаниите не само да увеличат влиянието си на пазара, а и да си изградят положителен публичен образ. Хората днес са по-толерантни към фирми и организации, които участват в благотворителни инициативи и подпомагат финансово – културни и обществени събития.

Една от целите на PROVO e да информира своите читатели за възможностите да се включват (лично или служебно, чрез компаниите, които представляват) в такива събития. Днес на фокус при нас е Светлана Чивгънова – ръководител на програма “АРТОН” в Клиниката по детска хематология и онкология – Варна. 

Какво представлява програма Артон и от колко време съществува?

“АРТОН” е програма за изкуство в болнични условия за пациенти, лекуващи се от хронични кръвни и онкологични заболявания. Програма „АРТОН“ представлява структурирана схема на паралелно поднесени на пациента арт терапия с външни творци и психотерапия с клиничен психолог. Реализира се в Клиника по детска хематология и онкология – Варна, от декември месец, 2011год. В процеса на разширяване на дейността и в услуга на по-добрата организация и развитие, създадохме Фондация „АРТОН БЪЛГАРИЯ”. Тя е учредена с единствената мисия да реализира и развива програми и центрове за душевното възстановяване на пациенти с онкологични заболявания от всички възрасти. В основата на провежданите програми за възстановяване е арт терапията, или подкрепа на пациентите чрез творчество. Фондацията реализира две паралелно провеждани програми „АРТОН” в Клиника по детска хематология и онкология и Клиника по медицинка онкология към УМБАЛ „Св.Марина”. Ежедневно хоноруван творец води двучасова арт сесия както с малките пациенти, така и с възрастните пациенти с онкологични заболявания. Творците ангажирани по програмата са специализирани в различни области на изкуствата и въвеждат пациентите в света на музиката, пластиката, декорацията, изобразителното изкуство. Всички творци по програма „АРТОН” преминават на редовни супервизии с клиничен психолог на отделението. Клиничния психолог е водеща фигура в процеса, който насочва и обучава творците, а едновременно с това провежда психотерапевтични сесии с пациентите преди и след арт сесиите.

Кой осигурява издръжката на програмата до момента?

До момента основен дарител е ирландската фирма „Taxback”, с представителството си във Варна. Получаваме епизодични дарения от приятели и съмишленици, както и много колети с конкретни материали, необходими за творчеството на  пациентите.

Какво е необходимо за да продължите да развивате програмата?

За да се провежда професионално и да се развива  програма „АРТОН” се нуждаем от ежемесечно финансиране в рамките от 2000 до 3000 лв., която обезпечава хонорарите на всички творци по програмата, закупуването на художествени материали и консумативи, необходими за творчеството, епизодично закупуване на инструменти и художествени пособия.

Това ли е цената на детските мечти?

Мечтите не струват пари, те нямат цена! Любовта, Светлината, Здравето не се измерват с финикийски знаци. За тяхната значимост има само едно мерило – Човечността, която не признава граници, условия и предразсъдъци. Всеки от нас чувства себе си най-значим и осъществен единствено, когато усети, че е помогнал на друг до себе си. В днешният свят злокачествената болест в различните си злокобни форми намира намира начин да влезе почти във всеки дом. Всеки, който е срещнал по пътя си този враг знае, че единственото сигурно оръжие е Любовта, която дарява както на болния, така и на семейството му –  Вярата! Подкрепяйки програма „АРТОН” всеки човек знае, че става част от голямата мисия – заедно да се държим за ръка в най-голямото изпитание! Подкрепяйки програма „АРТОН” даваме път и светлина на Душата, която иска и може да изведе Тялото напред, отвъд болката, страданието, болестта.

За да продължи успешното развитие на програмата за в бъдеще ще са необходими корпоративни партньори, които с желание да застанат рамо до рамо по дългият път на грижата за душевното здраве на онко болните пациенти.  Търсят се компании, които не просто да дарят еднократно сума, а дълготрайно да партнират.   

Станете част от приятелите на децата на ARTON, каквото и да ни се случва, където и сме, не бива да пускаме мечтите си,  не бива да забравяме, че всички носим една душа, която иска да пее, да твори, и да се смее!

Повече информация за програма “АРТОН”, както и презентация на български, английски и френски можете да получите на:  https://www.facebook.com/ARTON2012

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

1 comment on “Цената на мечтите

  1. Не знам защо животът трябва да ма цена, но в днешно време явно е така за жалост.Не знаех, че ежедневно хоноруван творец води двучасова арт сесия както с малките пациенти, така и с възрастните пациенти с онкологични заболявания. Чудесно е , че творците ангажирани по програмата са специализирани в различни области на изкуствата и въвеждат пациентите в света на музиката, пластиката, декорацията, изобразителното изкуство. Дано да има повече хора, които да се грижат и да се отнасят така с тези дечица които има нужда.Благодаря за хубавата статия и блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *