PROVO Magazine

Африка

Африка е вторият по големина и по население континент в света след Азия. Със своята площ от около 30 221 532 km² (11 668 599 мили²) (включително площта на островите), тя заема 6 % от повърхността и 20,3 % от сушата на Земята, а нейните 840 000 000 обитатели представляват 12 % от населението на света.

Континентът има 53 суверенни държави, включително остров Мадагаскар, редица други островни групи и Сахарска арабска демократична република, държава-членка на Африканския съюз, чиято държавност се оспорва от Мароко.

Населението на Африка е най-бързо нарастващото в света. Според изчисления на ООН, населението на континента се е удвоило между 1982 и 2009 година, а между 1955 и 2009 то се е учетворило. Най-населената страна е Нигерия – 160 млн. души. Най-голямата държава в Африка е Судан – 10-та в света, а най-малката са Сейшелски острови, която е и с най-малобройно население 87,476 души (към 2009 г.)

Най-голямата пустиня на Земята се намира в северна Африка и се простира на около 9 065 000 кв.км, от които само около 3 кв.км представляват частично плодородни оазиси. Границите на пустинята са се променяли многократно през годините, така че не е възможно да бъдат определени с точност. Все пак, на запад Сахара граничи с Атлантическия океан, а на север с планините Атлас и Средиземно море. На изток е Судан, докато на юг – река Нигер.

Величественият връх Килиманджаро в Танзания се извисява на 5895 метра над морското равнище, което го прави най-високата точка на континента, а най-ниската точка е езерото Асал в Джибути, което се намира на 156 метра под морското равнище.

Най-дългата река в света – Нил е в Африка и извира от Бурунди, а дължината й е около 6 600 километра. Водите й текат в северна посока към североизточната част на континента, през Египет и до крайната й точка – вливането в Средиземно море. Басейнът на Нил е обширен и заема около 10% от площта на Африка. Страните, през чиито територии тече реката са Бурунди, Египет, Етиопия, Кения, Руанда, Судан, Танзания и Заир.

Африка се гордее и с „короната“ за най-голям водопад на света – Виктория – 1708 метра – най-внушителната водна завеса в света. През периода март-април е изчислено, че всяка минута от водопада се изливат 500 милиона литра вода.  

Южна Африка има три столици – Претория е административната столица, Кейптаун е законодателната, а Блумфонтейн – юридическата, а най-големият й град е Йоханесбург, от където на половин час северозападно се намира едно място, което е наречено Люлка на човечеството. Паметник на световното наследство на ЮНЕСКО от 1999 г. 47 000 хектара, на които е разположен цял комплекс от варовикови пещери. В тях са намерени повече човешки останки от праисторически времена, отколкото където и да било другаде, като някои от тях са на възраст 3,5 милиона години. Само в една от пещерите – Стеркфонтейн – са намерени една трета от всички човешки останки, намирани някога.

Свазиленд е една от малкото части в света, които са населени от Каменната ера до днес. Държавата е известна със своята абсолютна монархия и атрактивния фестивал на тръстиката, по време на който кралят си избира жена.
Държавата е с най-висока заболеваемост от СПИН не само в цяла Африка, но в цял свят. Смята се, че средно 26 процента от пълнолетните свази са заразени, като болестта постепенно се оформя като епидемия. Заразени са много възрастни и деца. Някои смятат, че причината кралят да си избира жени само сред девойките, е именно опасността от СПИН.

 

Масаите са етническа група в групата на нилотските народи, чиито корени могат да се търсят по поречието на река Нил. Територията им обхваща Източна Африка и по-конкретно Рифтовата долина. Според историите на масайската култура те са се преместили на юг от езерото Туркана преди около 600 години. Познати са със своята войнственост и номадски бит, както и с борбата си срещу поробването в тази част на Африка. Според някои теории масаите не са част от негроидната раса, като те не се смятат за негри в онзи аспект на думата, в който тя се употребява за повечето африканци. Формата на черепите, езикът и цветът на кожата им показват на учените, че племето вероятно е разклонение на нубийската или абисинската раса. Масаите са горди със своя произход и се смятат за специален народ, който не трябва да се смесва с обикновените африканци. За масаите от съществено значение е бройката на децата и добитъка, мъжете се оценяват по това колко деца и животни имат. Най-богати са онези хора от племето, които имат много и от двете. Месото, млякото и животинската кръв са основните храни в масайската диета, а кожата на животните се използва в бита.

Източник – Уикипедия

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Стилян Манолов

Стилян Манолов

За мен културата и медиите са огледало на гражданското общество и развитието му до голяма степен е свързано с тях. PROVO се роди от будния дух на шепа хора като онлайн платформа за българска гражданска журналистика, за публицистика без цензура, манипулации и фалшификации. Като неподсказана форма на гражданска активност. Имаме да правим толкова много неща… Надявам се да ни чуят, да ни разберат, да ни повярват и да ни подкрепят. Искаме да ПРОменим света и започваме от себе си

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *