PROVO Magazine

BG : Положителна селекция

Тоя въпрос позатрудни момичето.

То попримигна, за да си докара на ума отговора,

зина да каже, но се спря несамоуверено и

готово да се смути.

Огнянов му помогна:

– Нашето А, Б, Райно, кой го написа?

Детския поглед светна.

Райна простря голата си до лакът ръчица, без да каже нещо.

Тя показваше на Кирила и Методия,

които благосклонно гледаха към нея.

(Иван Вазов, „Под игото“)

ШЕСТИЯТ сърдечен тон е наречен „тон на Митев“, защото откривател e българският педиатър-кардиоревматолог проф. Иван Иванов Митев. Откритието му е признато през 1980 г. и в негова чест е издадена единствената по рода си марка в света, свързана с кардиологията, наречена „VI тон“.

ДВЕ от двадесетте най-стари дървета в света се намират на територията на България. Това са дъбът край село Гранит и Байкушевата мура.

ЕДИНСТВЕНАТА въоръжена сила в света, която никога не е губила бойно знаме, въпреки че активно е участвала във всички големи европейски войни от края на 19-ти век насам, е Българската армия.

ПЪРВИЯТ ръчен цифров часовник в света е бил създаден от българина Петър Петров.

ПРОТОТИПЪТ на съвременния телефонен секретар и първата в света въздушна възглавница, създадена да предпазва пилоти и автомобилисти, са дело на българина Асен Йорданов.

РЕАКТИВНИТЕ двигатели на лунарния модул Eagle, позволил на астронавтите Армстронг и Алдрин да кацнат на Луната, е бил изобретен от българина д-р Иван Ночев.

АВТОР на дизайна на германските евромонети e българката Снежана Русева-Хойер.

ОТКРИВАТЕЛЯТ на т.нар. браунов газ – Юл Браун, всъщност е професор Илия Вълков, един от най-големите български и световни химици на всички времена. Роден и израснал край Варна. Създаденият от него генератор използва водата като гориво. Като разделя молекулата на водата и после пак й позволява да се събере, генераторът създава енергия, която може да изпари дори волфрам. Достижимите температури са над 6000 градуса, каквато e температурата на повърхността на Слънцето. Няма друг контролируем процес на Земята, койт о да достига подобни температури.

Илия Вълков бяга по политически причини в Турция през 1952 г., където е арестуван по обвинение в шпионаж и е освободен след 6 години от агента на ЦРУ майор Браун. Именно заради това сменя името си на Юл Браун. Умира в бедност в Австралия.

АВТОР на системата за регистриране на ядрените експлозии, разработена върху основата на физичния феномен ЕМП (електромагнитна пулсация), е българинът проф. д-р Кръстьо Кръстев.

Селекция:  Стилян Манолов и Елена Димитрова

 

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Стилян Манолов

Стилян Манолов

За мен културата и медиите са огледало на гражданското общество и развитието му до голяма степен е свързано с тях. PROVO се роди от будния дух на шепа хора като онлайн платформа за българска гражданска журналистика, за публицистика без цензура, манипулации и фалшификации. Като неподсказана форма на гражданска активност. Имаме да правим толкова много неща… Надявам се да ни чуят, да ни разберат, да ни повярват и да ни подкрепят. Искаме да ПРОменим света и започваме от себе си

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *