PROVO Magazine

Бразилия – страна на контрасти

На 22 април 1500 г. Педру Алвареш Кабрал открива Бразилия за Европа. Територията е колонизирана от Португалия през 16 – 17 в.

Името на страната идва от дървото Цеселипина екината (Caeselipina echinata), така наричаното “пау бразил”. Това дърво съдържа червен пигмент, който се използва от португалците за боядисване на тъкани.

Федеративна република Бразилия е най-голямата (площ: 8,5 милиона км2) и най-населена страна (184 милиона) в Латинска Америка и петата по големина и население в света. Дължина на границите: 15 700 км. Дължина на бреговата линия: 7 400км. Единствената държава в двете Америки, в която официалният език е португалски със столица Бразилия (2,2 милиона жители)

Бразилия е президентска република, чийто Президент Дилма Русеф е с български корени. Държавното устройството на Бразилия е федерално. Президентът на републиката се избира чрез всеобщо гласуване и управлява с помощта на федерални министри. Страната има 26 щата, всеки от които се управлява от губернатор, избран чрез общо гласуване и от местно правителство, съставено от държавни секретари.

Една трета от площта на Бразилия представлява част от Амазония – най-голямата низина на Земята. В Амазония се намират най-обширните екваториални гори в света, наречени “селвас”. На много места тук все още не е стъпвал човешки крак. Никой не знае какъв е броят на различните растителни и животински видове в Амазония, но безспорно е, че биологичното

разнообразие в тях е най-голямото в света. Според учените видовете растения и животни в Амазония са повече 5 млн., а това представлява почти 1/3 от всички познати видове живи организми на нашата планета. Амазония е изключително богата на ендемити – различни видове палми, лиани, орхидеи, водни лилии и други. Амазония е родина и на много култури със стопанско значение – какаово, хининово, памуково, каучуково дърво хевея и други. Невероятно богат е и животинският свят – маймуни, ягуари, пуми, ленивци, мравояди, тапири, много птици – колибри, тукани, папагали и други. В речните води се срещат над 2000 вида риби – сред тях са хищната пираня и електрическата риба. Амазония изобилства от насекоми и влечуги, различни видове мравки, комари, пеперуди. Разполага с 25% от тропическите гори в цял свят, най-големият производител на кафе и 100% енергийно независима. Реката с най-голям дебит в света е в Бразилия – Амазонка, както и най-голямата ВЕЦ (на границата с Парагвай).

Водопадът Игуасу, намиращ се на границата с Аржентина, е едно от чудесата на природата в Бразилия. При водослива на реките Игуасу и Парана от височина 72 метра се спуска 3,6-километрова водна стена, която се разбива в дълбините на бездната.

Североизточната част на Бразилия се нарича “област на сушата”, тъй като понякога тук не вали в продължение на 11 месеца.

В Бразилия живеят между 7 и 9 милиона бездомни деца, които преживяват чрез просене, кражби и проституция.

Статуята на Христос Спасителя, разположена на хълма Корковадо в Рио де Жанейро, е едно от седемте чудеса на света.

Бразилската катедрала е своеобразен връх на модернизма в църковната архитектура, една от най-впечатляващите забележителности в цяла Южна Америка.

Футболът е най-популярният спорт в страната. Бразилия е единствената страна печелила 5 пъти световната титла, предстоящото световно първенство през 2014 ще е в Бразилия, а безспорно най-известна по света е с Карнавала си.

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Стилян Манолов

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *