PROVO Magazine

БЛИЦ. Епизод 2. Портрет на Доника Ризова

Доника Ризова публикува за първи път свой текст във вестник, когато е на 14 години. Близо 10 години се учи на занаят в Дарик радио. Започва като репортер. По-късно става Главен редактор отговарящ за Северозападна България. Участва в специалните летни радиопроекти заедно с Мартин Карбовски, Нина Александрова, Мария Йотова. През май 2011-та става част от стартиращата медийна група “България он ер”.  Автор и водещ на предаването “Медиите ON AIR”, което се излъчва всяка събота в 11 часа по телевизията и радиото. В него журналисти, пиармени, студенти, преподаватели, психолози и медийни анализатори коментират актуални теми от седмицата.
През декември 2011-та поема публичните комуникации на медийната група. Днес Съюзът на българските журналисти и връчи специалната награда “Златното перо” в категория: Телевизия. Доника е майка на две деца – тийнейджърка и син на 5. В “свободното си време” пише за сайта “Аз чета”, гледа реклами в youtube или избира следваща дестинация за “бързо бягство”.

1. Какво знае Гугъл за теб?

Днес предполагам,че новината за наградата на СБЖ “Златното перо” ще излезе като първа в търсенето за мен. И че пиша за сайта “Аз чета”. Нещо, което напоследък не правя, а имам нужда да подновя. Иначе всичко вече е в мрежата. Google Earth пусна снимки на затворническите лагери в Северна Корея. Явно знае всичко за всеки.

2. Кой би могъл да ни каже останалото?

Семейството ми, приятелите.

3. Колко често се поглеждаш през очите на другите?

Всеки ден. Работя в телевизия. Винаги някой има коментар.

4. Какво се вижда от твоята “камбанария”?

Море. И че ние гребем в различни посоки.

5. Ако има смисъл в нещо то е…?

Децата.

6. Най-дразнещото за теб е…?

Войнстващата простотия. И че Бай Ганьо е жив.

7. Кое би променила в себе си?

Желанието да разрешавам конфликти предимно по мирен път. Предполагам, че една засада понякога може да свърши повече работа.

8. А в другите?

Да станем по-отговорни към природата. Нали сме взели Земята назем от децата си. Не сме я наследили от родителите си за да пилеем.

9. Колко често казваш: Не мога?

Някъде около 20-тата коремна преса. Или на втория ден от диетата.

10.Кое е най-провокативното нещо, което си правила?

Обикалях едно лято България, Сърбия и Румъния с Нина Александрова от Дарик радио. Карах малка, счупена кола, нямахме много пари, бяхме млади и любопитни и често попадахме в забавни ситуации. Правихме репортажи за българските общности, което и до ден днешен не е безопасно занимание на чужда територия.

11.Каква е най-голямата провокация спрямо теб?

Провокация е дума с няколко значения. Едно от тях е предизвикавам. В този смисъл предизвикателства има всеки ден. А провокациите идват от ситуации, в които някой забравя, че няма последна инстанция. И започва да се държи като такава.

12.И какво направи?

Правя най-разумното според мен – сменям канала или му взимам думата.

13.Ти си про…

сто човек. С всичките човешки копнежи и несъвършенства.

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Стилян Манолов с гост Доника Ризова

Стилян Манолов с гост Доника Ризова

За мен културата и медиите са огледало на гражданското общество и развитието му до голяма степен е свързано с тях. PROVO се роди от будния дух на шепа хора като онлайн платформа за българска гражданска журналистика, за публицистика без цензура, манипулации и фалшификации. Като неподсказана форма на гражданска активност. Имаме да правим толкова много неща… Надявам се да ни чуят, да ни разберат, да ни повярват и да ни подкрепят. Искаме да ПРОменим света и започваме от себе си

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *