PROVO Magazine

БЛИЦ. Епизод 2. Портрет на Нейчо Петров-Реджи

Нейчо Петров (с псевдоним Reggie)
е роден на 28.07.1986 г. в град Добрич. На 9 години започва да свири на акордеон в продължение на пет години. Но музиката го влече много преди това, и изразът на това влечение са безбройните часове, прекарани в слушане на множество певци и групи. Страстта му към музиката е наследствена, тъй като и родителите му са музиканти (баща – акордеонист и майка – пианист), но в момента вече не са действащи музиканти и практикуват друга професия. За Нейчо приоритет си остава не толкова свиренето на някакъв музикален инструмент, а по-скоро пеенето. Затова се е явявал на конкурси за детски песни към Център за работа с деца, град Добрич.
През 2001 г. завършва ОУ „Христо Смирненски”, Добрич, след което учи в Езикова гимназия „Гео Милев” в град Добрич. През 2005 г. се дипломира с два западни езика – английски и немски. След гимназиалното си обучение се мести в морската столица и кандидатства в Икономически университет – Варна. Получава бакалавърска степен през 2009 г. на новата за България специалност „Икономика на недвижимата собственост”.
Междувременно работи като продавач-консултант в к.к. Златни пясъци, където се запознава с музикалния ръководител на група „Jokers” Валенти Вучков. Той кани Реджи и сестра му Тони в екипа на Jokers Club – Варна, който по това време се открива като първия unplugged live клуб с жива музика и междувпрочем е един от най-посещаваните и до момента. Двамата работят там като пеещи сервитьори, иновация в тази сфера, в продължение на една година.
В периода 2006–2007 г. работи като барман в дискотека, същата позиция и във нашумял варненски клуб, а след това и като управител на плажен бар на морето. Две години по-късно е назначен на позицията музикален мениджър в клуб „Blaze” – Варна, който тепърва отваря врати и Нейчо успява да превърне в един от водещите сред конкурентите му.
През 2009 г. Нейчо участва активно в създаването на множество музикални проекти „Страци и приятели”, „REJOIN”, „Out-Of-The-Box” и „GO+SPELL” – госпъл хорал и  продължава и да пее в Jokers Club, но вече е само певец. Реджи заема и основна роля в концерта “Една любовна вечер в Операта” с участието на Орлин Павлов, фестивала “Август в изкуството” в три различни състава , печели отличителен знак на STALKER, реализира авторски песни и др. В тези проекти той участва с голяма част от известните варненски музиканти, като Страцимир Павлов, Чавдар Гочев – Чарли, Валери Ценков, Evolution Band, Пресияна Маркова, Стоян Роянов- Я.Я., Пламен Пеев- Ламби, Тони Петрова, Нейко Бодуров, Dj Jijo и много др. През 2011 година, заедно със сетра си Антоанела Петрова, той участва в музикалното риалити предаване “X factor”. На 43 -тото издание на един от най-старите конкурси за авторска песен “Златна пролет”, Нейчо Петров печели награда за млад и креативен изпълнител с песента си “Say”. Междувременно последват концертът “Титаник Бенд 100” , фестивалът “Варненско лято 2012” заедно с La Migra Crossover Project, в които Реджи участва с авторски песни и изпълнения, The Beatles Project, фестивалът “ЕдинЕние” с организатор Стефан Щерев и др. През 2012г. Реджи и сестра му Тони Петрова създават “Посоки : Париж” с участоето на Надежда Гушерова – спектакъл, съчетаващ визуално, актьорско и музикално изкуство, претърпял огромен успех сред варненска публика. Последват празничен коледен концерт с Деси Тенекеджиева и Варненска Филхармония, записи на авторски песни с брас бенда на БНР, както и други авторски творби, съпродуцент на които е Music Clinic Records. Стиловете, в които той се изявява са джаз, фънк, соул, R&B, боса нова, блус и етно.

Кажи ми няколко думи и аз ще ти кажа какъв си!

(ПРОВО, брой 1)

1. Какво знае Гугъл за теб? 

Нейчо Петров/Реджи – артист и изпълнител.

2. Кой би могъл да ни каже  останалото?

Нейчо Петров/Реджи 😀 и може би близките до мен хора.

3. Колко често се поглеждаш  през очите на другите? 

Достатъчно. Опитвам се да се гледам обективно, за да имам реална преценка.

4. Какво се вижда от твоята “камбанария”?

Ха! За моя радост заради това, с  което се занимавам, виждам много красота и хармония, но не отричам, че понякога има и много “грозотия”, която обаче се опитвам или да игнорирам, или в най-добрия случай да променя към добро…

5. Ако има смисъл в нещо  то е…?

Мога да говоря много за смисъла, но ще опитам така: да създаваш красота, да оставяш смислени дири зад себе си, да вярваш и да твориш – да обичаш…

6. Най-дразнещото за теб е…?

Неосъзнаването на някои неща… Инертното мислене, дори и моето  понякога, злоба, негативизъм заради самия негативизъм, душевната нехигиеничност, вземете си сух пакет за този въпрос, но предпочитам да мисля за нещата, които ме радват!

7. Кое би променил в себе  си?

Много неща… За някои от тях дори не подозирам все още… Но има  време, надявам се, тепърва да ги откривам. Промяната е важно и отговорно нещо!

8. А в другите? 

Нищо насила… Всеки сам решава и съответно е за негова сметка, ако ми се поиска или се наложи, бих  дал мнение, съвет, критика дори… Но само осъзнатият избор наистина променя. Колко много ми се е искало на моменти просто да мога да променя някой!

9. Колко често казваш: Не мога?

Казвам… и не е ок! Човек е  такова “животно”, че лесно намира оправдание и извинение и дори сам се лъже, че това е свръхнормално… Но така е понякога, няма как! Затова сме хора, за да не можем нещо и да се опитваме…

10. Кое е най-провокативното нещо, което си правил?

Ами в музикално отношение предизвиквам себе си често, предизвиквам и публиката – към това да се открият, да отворят сетивата си, да усещат, да участват и да предизвикат сами себе си. Желанието ми е да предизвиквам инвенция и нещо все по-добро…

11. Каква е най-голямата провокация  спрямо теб? 

Да запазя ценното и да се отърся от неща, които не са полезни за мен  самия. Да не губя вяра понякога…

12.И какво направи? 

Как? 😀 Надявам се “тръгнах”… и продължавам!

13.Ти си про…

Про-сто човек 🙂

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Стилян Манолов с гост Нейчо Петров-Реджи

Стилян Манолов с гост Нейчо Петров-Реджи

За мен културата и медиите са огледало на гражданското общество и развитието му до голяма степен е свързано с тях. PROVO се роди от будния дух на шепа хора като онлайн платформа за българска гражданска журналистика, за публицистика без цензура, манипулации и фалшификации. Като неподсказана форма на гражданска активност. Имаме да правим толкова много неща… Надявам се да ни чуят, да ни разберат, да ни повярват и да ни подкрепят. Искаме да ПРОменим света и започваме от себе си

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *