PROVO Magazine

БЛИЦ. Епизод 3. Портрет на Алис Гомес де Фариа

Име:

Алис Гомес де Фариа

Зодия?

Стрелец.

Гордея се с?

Родителите си и умението си да живея в различни точки на света.

Срамувам се от?

От бразилските политици и това, че сме толкова щастливи хора, че всичко за нас е една голяма “самба”!

Хоби?

Музика… да слушам музика, да виждам как се създава. Да подбирам и сортирам музика… Да ходя на представления. Да танцувам до забрава… Второто ми хоби е да се усмихвам. Постоянно! Искам да мога да упражнявам хобитата си докато работя, това е най-якото!

Страст?

Да попълвам формуляри (помните ли Уондерленд?)… И да помагам на другите.

Професия?

Стратегически маркетинг мениджър и Съветник по образованието.

Образование?

Туристически и хотелиерски мениджмънт и Стратегически маркетинг мениджмънт.

Специални умения?

Да съм разделена от майка ми, да редактирам по електронен път на MSOffice, да карам хората да се усмихват. Мога да казвам всичко, което мисля в очите на хората, без срам – това понякога е моя сила, но и ме руши…това е моят криптонит!

Любима книга?

Всичко, написано от Луис Фернандо Верисимо.

Любима песен?

Хм… Ако трябва да избирам – “Честит рожден ден!”, защото се пее на най-щастливия ден от годината! А от бразилските песни… “Como Nossos Pais” на Елис Регина – класика в популярната бразилска музика.

Любим филм?

“Елитен отряд”. Този филм разкрива ужасна действителност, действителост, която чужденците не знаят, че съществува, когато посещават Бразилия. Филмът показва зародиша на проблемите и истината, която се крие зад красотата и щастието в държавата ни. Дори днес може да забележите хора, които седят и си пият бирата, докато непосредствено до тях се разиграват събития като от този филм!!!

Разкажи ни някоя история за твоя град, която не може да се прочете в туристически пътеводител?

Градът, в който живея се казва Бело Оризонте (Красивият хоризонт). Намира се в най-голямата провинция в Бразилия – Минас Гераис (Централни мини). В момента това е шестият по големина град в държавата, на югоизток граничещ със Сао Паоло и Рио де Жанейро. Бело Оризонте е град с много дълбоки традиции, големи семейства и хора, които завършват деня си на по бира в местния бар. Казват че, хората са “тихи”, което означава, че са дискретни и без големи претенции. Те дават вид на хора с добри маниери и поведение, а момичетата имат техният елегантен начин да поискат услуга 🙂 Красотата на белохоризонтците е всеизвестна! Момичетата по улицата сякаш за излезли от корицата на модно списание. Прекрасна гледка за окото! Голямо парти или посещение в някой бар, ще ви накарат да видите “красивия хоризонт”! Бъдете подготвени да се влюбите… Повече от един път… за един ден 🙂

Коя е най-добрата черта на бразилците? 

Една поговорка казва “За всичко си има начин… освен за смъртта”. Така че ние винаги намираме начин! За всичко!

Коя е най-лошата черта на бразилците?

Бразилците обичат драма! Особено под формата на сапунени сериали и клюки, когато имат много по-важни неща за правене.

Кое е най-странното нещо, на което си била свидетел?

Забавен факт е как бразилците обичат да се редят на опашки. Те биха се наредили на опашка в квартала, просто за да се поразтъпчат. Редят се на опашка за билети за мачове и коцерти с дни! Виждала съм опашка пред банка, която се извива от спирката на автобуса, през първия до третия етаж! Опашки за гласуване, за парти, за кинопрожекции… Виждала съм хора, които се редят на опашка без да знаят защо! Съвсем сериозно, любовта към опашките е странно нещо!  Забелязвам също как тази любов се трансформира в трафик по улиците…

Кой е най-невероятният факт, който ти знаеш, а ние не за Бразилия?

Бразилците никога не спират! Ние работим от 8 сутринта, на смени от по 10 часа, след това ходим на вечерни класове до 11 вечерта и след това в бара за по питие…  Някои дори отскачат до фитнес залата между 6 и 7 сутринта. Нищо чудно, че бразилците постоянно закъсняват за нещо, но имат късмет, че винаги могат да кажат, че трафикът е виновен!

Какво в чуждестранната култура те изумява най-силно?

Това как всички коворят за Бразилия и как 99% от хората обичат бразилците без причина!

Коя държава искаш да посетиш и защо?

Ирландия, защото смятам, че ирландците приличат на бразилците – обичат традициите и алкохола, но я няма бедността и Самбата.

Как си представяш Бразилия след 50 години?

Дори с всичките ми познания по икономика, политика, човешки права и маркетинг ще кажа – Нямам никаква идея!  Или ще сме на върха или на дъното.

Коя е най-голямата грешка на бразилците в развитието им?

Световното по футбол 2014 ще е в Бразилия и целият свят се вълнува! Милиарди ще бъдат инвестирани в инфраструктурата (стадиони, пътища, хотели, ресторанти, туризъм и т.н.), но като че ли всички забравиха за бедността, за Фавелата, за лошата образователна система и здравеопазване. Само времето ще покаже кое е било грешка и кое е било правилно решение от страна на държавата.

Кое е най-великото нещо, което Бразилия е дала на света?

Карнавала!!! (Също и Амазонка, но все пак тя е съществувала много преди да се появим ние).

Кои знания искаш да предадеш на децата си?

Да не вярват на всичко, което виждат и чуват.

Кажи ни с 20 думи, защо си заслужава да посетим Бразилия?

Имаме евтина бира, красиви хора, изумителни забележителности и дори и да се наредите на някоя опашка, ще е много забавно.

Избери си един въпрос и сама ни отговори на него? Кога е най-добре да посетиш Бразилия?

Вчера? – Невъзможно! Днес? – Не става! Утре? – Твърде скоро! Възможно най-скоро! Живейте днес! Възползвайте се от всяка възможност! Срещнете нови хора! Отворете съзнанието си! Отървете се от предразсъдъците си и вижте сами! Помнете, че всички сме различни, но имаме нещо общо! Живейте, смейте се, споделяйте! Никога не съжалявайте за нищо! Целувам Ви!

Facebook Comments
Споделете публикацията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *