PROVO Magazine

БЛИЦ. Епизод 4. Портрети на Калин и Марин Велчеви

Архитектите Калин и Марин Велчеви са родени на 14.08.1976 г. в гр. Варна. През 1995г. завършват Строителен техникум „Васил Левски“ гр. Варна, специалност „архитектура“ с отличие. През 2002 г. са приети първи випуск специалност „Архитектура“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ гр. Варна, а през 2008 г. се дипломират успешно в направление “ПРОМИШЛЕНА АРХИТЕКТУРА” при проф. д-р арх. Любен Я. Сиврев. През 2008г стават членове на Камарата на Архитектите в България, а през 2009 г. са приети за редовни асистенти във факултет “Архитектура”, катедра “Архитектура и урбанистика” на ВСУ „Черноризец Храбър“ гр. Варна. Асистенти са по дисциплините: Индустриални и търговски сгради и комплекси, Иновационно проектиране на архитектурните конструкции и Сградостроителство. През 2008 г. основават архитектурно бюро “нюАрх” ООД, като основна дейност на фирмата е комплексно проектиране на сгради и съоръжения, както и извършването на консултантска дейност в сферата на проектирането и строителството. През 2010г. на 9-ти регионален конкурс “Златен отвес”, печелят 1-ва награда  в категория ”Промишлени сгради” за обект: Производствена и складова база за производство на екологична  течност за борба с пожарите и пълнене на пожарогасители в гр. Белослав, Варненска област. През 2013 г. са зачислени за редовна докторска десертация в направление “ПРОМИШЛЕНА АРХИТЕКТУРА” при проф. д-р арх. Любен Я.Сиврев. на ВСУ „Черноризец Храбър“ гр. Варна. 

1. Какво знае Гугъл за теб?

Калин: Много неща, но предимно, че съм архитект и със своят брат- близнак съм проектирал първия скейтборд парк във Варна- България.

Марин: Че няма други близнаци – архитекти в град Варна ;D

2. Кой би могъл да ни каже останалото?

Калин: Естествено ние и нашите близки приятели, останалото са слухове и градски легенди.

Марин: Само и единствено семейството ми!

3. Колко често се поглеждаш през очите на другите?

Калин: Постоянно и това ме направи взискателен.

Марин: Всеки ден и винаги се харесвам, защото ми се усмихват  😉

4. Какво се вижда от твоята “камбанария”?

Калин: Една красива гледка със зелена морава и много пътечки, които водят към нея.  Хубаво е, че всеки път можеш да хващаш различна посока и така да опознаваш всичко, което те заобикаля.

Марин: Че всеки иска нещо и не знае за какво му е 😉

5. Ако има смисъл в нещо то е…?

Калин: Да имаш мечти… И те да се сбъдват. Щастлив съм, че имам семейство – жена, малко момченце на годинка и всички около мен са здрави. Сега си мечтая за нови неща и рано или късно знам, че ще се сбъднат.

Марин: Да си преследваш мечтата и когато я осъществиш да имаш нова такава! Вече имам 5 стари мечти и 5 нови…нека да са 10 😉

6. Най-дразнещото за теб е…?

Калин: Бездушието и нихилизма на хората. Това, че не искат да променят нищо в себе си и заобикалящата ги среда.

Марин: Лъжата и лицемерието в хората…ужасно много е! 🙁

7. Кое би променил в себе си?

Калин: Много неща, никой не е съвършен, но може би търпението ми.

Марин: Откровеността ми, хората искат да ги лъжеш!

8. А в другите?

Калин: Всичко, предимно да са по-скромни и сдържани.

Марин: Да вярват на истината, а не на лъжата.

9. Колко често казваш: Не мога?

Калин: Тогава, когато наистина „Не мога“, иначе другото си го мога:)

Марин: Рядко, понеже го МОГА 😉

10. Кое е най-провокативното нещо, което си правил?

Калин: Да замина за USA, без да кажа на близките си, или по точно им казах в последният момент 🙂

Марин: Да карам скейтборд с 22 години по-млади от мен, а от скоро с 34 години по-млад скейтър №14…

11. Каква е най-голямата провокация спрямо теб?

Калин: Да успея да възпитам сина си по начин, по който са ме възпитавали  и мен и най-вече да мисли свободно. Мисля, че засега успявам, пък и жена ми е сериозно замесена  в това.

Марин: Да взема 92 изпита за 3г.

12. И какво направи?

Калин: Спрял съм му шоколада, TV и спортува редовно 🙂

Марин: Успях за 3г. и 3 дни 😉

13.Ти си про..

Калин: ПРОфесионален архитект, ПРОтестиращ гражданин спрямо 23-годишното статукво и ПРепО-давател в университет.

Марин: ПРОфесионален архитект, ПРОектиращ сгради, ПРОвокиращ младите студенти асистент, ПРОсто още поне 10 неща 😉

За финал пожелаваме на всеки да превърне хобито си в професия и когато го направи да си намери ново хоби, което не му пречи на професията 😉 Благодарности към преподавателите ни през годините: проф.д-р ик.н.Анна Недялкова, проф.д-р инж.Стефан Терзиев, проф.д-р арх.Любен Сиврев, проф.д-р арх.Росица Никифорова, проф.д.н.арх. Иван Никифоров, както и на колегите, с които сме работили.

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Стилян Манолов с гост Калин и Марин Велчеви

Стилян Манолов с гост Калин и Марин Велчеви

За мен културата и медиите са огледало на гражданското общество и развитието му до голяма степен е свързано с тях. PROVO се роди от будния дух на шепа хора като онлайн платформа за българска гражданска журналистика, за публицистика без цензура, манипулации и фалшификации. Като неподсказана форма на гражданска активност. Имаме да правим толкова много неща… Надявам се да ни чуят, да ни разберат, да ни повярват и да ни подкрепят. Искаме да ПРОменим света и започваме от себе си

Вижте публикациите на този автор

1 comment on “БЛИЦ. Епизод 4. Портрети на Калин и Марин Велчеви

  1. Доста е показателно за тях самите какво са постигнали както и това като последно в техният списък…през 2013 г. са зачислени за редовна докторска десертация в направление “ПРОМИШЛЕНА АРХИТЕКТУРА” при проф. д-р арх. Любен Я.Сиврев. на ВСУ „Черноризец Храбър“ гр. Варна. Явно не спират да се развиват и да искат най-доброто.Но на снимката където са сложени половинките им а лицата е страхотно ,почти няма никаква разлика, много е странно това творение на природата близнаците.Благодаря за интересната статия, желая им всичко най хубаво и да продължават да се движат на горе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *