PROVO Magazine

Система за ранно предупреждение

Периодично в медийното пространство се появяват материали, свързани с нуждата от система за ранно предупреждение при цунами. Има доста противоречия по темата и дори се говори за това, че не е възможно да бъде създаден такъв механизъм. Възможно ли е обаче ние да разполагаме с такъв инструмент, но не за предупреждение при цунами, а за предупреждение при сериозни трусове в обществото?

В периода януари-март 2019 г. в няколко европейски града бяха организирани няколко ромски протеста (един в София, един в Германия, един в Чехия, два в Белгия, два в Холандия) от български роми, които обърнаха внимание на това, че антиромските настроения и гоненията срещу ромите в България зачестяват и че процесите напомнят ранните години на нацизма в Германия. Преди няколко дни аз също обърнах внимание на проблема, като качих няколко снимки в социалната мрежа. Разбира се, имаше и реакции, че все пак това са изолирани случаи, че вероятно става въпрос за малка част от обществото, която например празнува рождения ден на Адолф Хитлер и разлепва негови плакати.

Малко е плашеща обаче възможността ромите да не преувеличават в това отношение и в някои случаи те да са първите, реагирали на предстоящи сериозни проблеми в обществото, ако се вземат под внимание следните факти.

РОМИТЕ И НАДПИСВАНЕТО НА СМЕТКИ ЗА ТОК

Много преди 2013 г. (ако не се бъркам в периода около 2000 г.) роми в различни населени места, включително и в родния ми Видин, подават сигнали срещу надписването на сметките им за ток. Досещате се с каква насмешка е прието всичко това от обществото.

През 2013 г. обаче масово надписани сметки за ток изваждат хора на улицата и впоследствие протестиращите свалят българското правителство.

РОМИТЕ И ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

През 2014 г. роми излязоха на протест срещу расистките изказвания на Валери Симеонов от трибуната на Народното събрание, както и срещу подобна реторика от страна на тогавашния здравен министър Петър Москов. Почти никой не обърна сериозно внимание и протестите на ромите останаха незабелязани и неподкрепени от други представители на обществото.

През 2018 г. майки на деца с увреждания протестираха срещу вицепремиера В. Симеонов отново след негово изказване. Помним, че се стигна се до неговата оставка.

РОМИТЕ И МЕДИИТЕ

През 2017 г. група видински роми от фейсбук групата „Ангалутне“ организираха мирен протест във Видин срещу омразата и разпространиха своя декларацията. Една от точките в декларацията гласи: „Обръщаме внимание на факта, че качествената медия е длъжна да представя информацията най-малко от две гледни точки. Много често втората гледна точка липсва или се канят хора, които нямат нито капацитета, нито желанието да предложат решение на проблемите. Това с особена сила се отнася при събития, свързани с ромите, когато се канят едни и същи хора, за да се търси не обективността, а сензацията“. Вероятно е излишно да споменавам колко хора са запознати с текста на декларацията.

На 23 април 2019 г. Христо Комарницки пише в профила във фейсбук следната публикация: „Вчера от ефира на една национална телевизия някакъв объркан младеж обяви, че всички цигани, турци, арменци, евреи са “гости” в Българията на “господарите” българи, и трябва много да внимават. Не, драги ми “журналисти”, това не е “свобода на словото”, с подобни позорни материали няма да компенсирате дефицита й. Има теми, по които цивилизованата част от човечеството е постигнала съгласие, и които не се поставят под въпрос. Какво да очакваме? Интервю с родолюбив предприемач, основал Първи частен концлагер?“

Проблемът, засегнат тук, не е изолиран случай. В тази група попадат още изказванията на съпругата на Томислав Дончев след погромите в Габрово, анализите на училищното насилие от актьори и спортисти в сутрешните блокове на националните медии и мн.др.

КАКЪВ ФАШИЗЪМ? ВИЕ СЪНУВАТЕ ЛИ?

Да се върнем към началото на текста и към написаното и по-специално към две неща: 1) Възможно е тук да става въпрос за изолирани случаи. 2) Никой не би трябвало да носи отговорност за чужди деяния (например всички граждани на страната да са виновни за антиромските послания в социалните мрежи).

Първо, въпреки че ромските протести из Европа обръщат внимание на, да ги наречем, отделни случаи, тук въобще не става въпрос само за това. Нека за момент се съгласим с хипотезата, че крайнодясното събитие отпреди няколко дни в България е неприемливо и че вече е „осъдено“ от някои български институции. То обаче трябва да бъде разгледано в по-общ контекст. Към него трябва да бъдат включени също: целенасоченото създаване на удобна медийна среда, умишленото дехуманизиране на части от обществото, създаването на наредби и стратегии, прокламиращи понякога превъзходството на бялата раса (спиране на помощите на деца, чиито родители са без средно образование, напомня на фразата за осигуряване на бъдеще за бялата раса), поглъщането на партии от ненаситната паст на управляващата партия, успешното заглушаване на разумността в отделни и удобни ниши, ограничаващи действията ни само в регистриране на събитията. И най-вече елитният расизъм, за който писах наскоро.

Второ, разбира се, че никой не може да носи отговорност за чужди деяния. Но всички ние имаме дълг към човечността и към опазването на основни демократични принципи. А по отношение на фашизма в България малко свръхпредпазливост никак не изглежда излишна.

И последно. Какво всъщност ни казва този материал? Дали ни намеква, че ромите са специални и имат, шеговито казано, магическата дарба да предсказват събитията? Не, никак даже. Статията не е нищо повече от това, което казва в заглавието си. Защото всяка от изброените несправедливости (нарушения) започва с ромите, но никога не спира и не ограничава действието си единствено в ромските квартали.

Русин Коцев роден в гр. Видин, в ромския квартал „Нов път“. Той е доктор по съвременен български език от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където през 2016 г. защитава докторска дисертация на тема „Българският език като функционираща система в интернет комуникацията“. Има публикации по темата, отпечатани в редица научни списания. Освен научни публикация д-р Р. Коцев има и публицистични материали в интернет платформата „Медиум“, както и влогове в Ютуб.

От две години той живее в Германия, където преподава български език в местно германско училище и води българско радиопредаване по германското радио „Драйекланд“. Заедно с други български роми в града, в който живее, той организира благотворителни акции, подпомагащи хора в нужда (без оглед на етноса) в гр. Видин, България.

Facebook Comments
Споделете публикацията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *