PROVO Magazine

Светослав Георгиев: Да намериш точния път, който те води към качеството

Седим си със Славето и Марето, пием си мастичката, някои – малиновото винце (все пак то е повода за нашия разговор), печката бумти, бебенцето засега кротува, и започваме с първия въпрос от интервюто за  PROVO. На редактора – Наздраве!

Представи се първо на нашите читатели:

Казвам се Светослав Георгиев (Славето – б.ред.), управител на фирма “Устрем”, много борбена фигура. Справям се добре с всички начинания в живота и преодолявам всички проблеми благодарение на моята съпруга – Марето.

Да започнем с историята на малинките. Разкажи ни как стана така, че избра малинките и защо точно тях?

Минали сме през много перипетии в живота, занимавали сме се със земеделие, животновъдство и всяко едно нещо го предприемаме от днес за утре. Бързо взимаме решения. Така стана и с малините. Чухме, че някой си отглеждал малини и намирал пласмент за продукцията си, решихме и ние да се захванем. Имаше добри индикации за развитие на външния и вътрешния пазар.

.

С колко насаждения малини започнахте и колко са в момента?

Ние сме хора максималисти. Не може да правиш бизнес с един декар, или с 5 декара. Започнахме с 50 декара и сега вече са 95.

Какъв е пътят до бутилката?

Труден. Първо трябва да произведеш качествена малина. И това е само една трета от пътя до бутилката. А това е невероятно капризен сорт малини. Имаме по 12 обработки годишно, като по-голяма част от обработките са ръчни и много малка част механизирани. След това трябва да направиш хубаво вино и накрая да се погрижиш продукта ти да изглежда добре. Всяка една от стъпките изисква много време, финансови средства и внимание, и нямаш право на грешки, защото грешките тук са непоправими.

Кога изкарахте първата реколта? Малините ги насадихме 2003-та година – късна есен. На следващия ден, след като ги насадихме, точно навреме, като по поръчка падна обилен сняг. Първата реколта беше 2004, но беше много малка, което е нормално за млади насаждения.

А от кога е първата реколта вино? През 2005-та година направихме успешно първия експеримент,  а 2007-ма е първата официална реколта “Трастена” от 750мл., която беше бутилирана за нас в изба „Златовръх“, с която продължаваме да работим съвместно.

Какво е търсенето у нас и имате ли възможност да сте конкурентно способни на външния пазар?

В България ние сме производителите на най-хубавото малиново вино. Най-харесваното и най-качественото. Има и други, които опитват, но те главно се опитват да го правят, а ние го правим както трябва. За да си успешен, трябва да си задаваш точните въпроси и съответно така да получаваш правилните отговори. Не си ли задаваш правилните въпроси, не успяваш да намериш точният път, който те води към качеството. Имаме амбиции за външния пазар, борбени сме и съм сигурен, че ще успеем да достигнем високо ниво.

Какви са пречките, които срещате в развитието на бизнеса?

Най-трудната задача е да се справяме с всички предизвикателства на природата. Останалото е добра организация и качествен контрол. В тоя ред на мисли няма пречки, ако се появят – преодоляваме ги с удоволствие.

Какво би направил, ако беше Министър на земеделието?

Хмм! Ще направя всичко възможно целия бизнес свързан със земеделието да тръгне на 100 %. Ще финансирам всички земеделски стопани с безлихвени, или нисколихвени кредити с гратисен период от 3 – 4 години, в зависимост от дейността им може и по-дълъг период. Изключително преферинциални условия за закупуване на техника. Ще осигуря държавна земя за обработка на начинаещи земеделци с минимална аренда, даже никаква, защото има много пустеещи държавни земи. Ще осигуря посадъчни материали. За да тръгне най-силното звено на България, трябва да се вложат страшно мого усилия и средства. Другото нещо, което бих организирал, ако съм Министър на земеделието е изкупуването на продукцията да става на държавно ниво, за да не се мачкат земеделците от прекупвачите, които взимат по-голямата част от печалбата, без да са рискували нищо и без да са работили. Ще направя екипи във всички общини, които да се занимават с административната част по изготвяне на проектите и след това да наставляват земеделците по изпълнение на съответните мерки. Така ще освободя хората, които не са достатъчно образовани да се борят с институции и бумащина, но имат амбицията да се занимават със земеделие. Държавата ни губи милиони, дори милиарди неусвоени средства заради неизпълнени проекти, точно поради изброените причини.

Защо избра да отглеждаш екологично чиста продукция?

Защото така трябва. Преди време имахме цех за сладки и никога не сме използвали консерванти. Сега имаме малинови насаждения и не третираме растенията с отрови и химикали. Това е начин на отговорно мислене.

Използването на химични торове и пестициди при конвенционалното производство ли налага високата цена на био продуктите?

Да, защото добивите са различни. При наторените с химични торове и препарати насаждения добивите са двойни и тройни. Пестицидите убиват вредителите и това вдига още повече добивите. Така можеш да си позволиш да продаваш евтино. Но глобалните тенденции са други – чисти и натурални продукти. Това се търси повече. Био земеделците получават субсидии, НО… тук има един проблем и той е породен от корупционни схеми. Идват едни к…а (спестено поради политиката на редакцията – б.ред.), правят грешка в замерването на терените, казват ти, че всичко е наред и след това получаваш писмо, което гласи, че си намалил насаждението с над 10% и субсидията ти е отрязана, и освен това дължиш на държавата субсидията, която си получавал последните пет години. Появяват се като по поръчка след това господа, които биха ти “помогнали” да си вземеш парите обратно, но 50% са за тях. Гадни и грозни схемички, които мачкат развитието на бизнеса. И това не е частен случай, а е редовна практика.

Разкажи ни за хижата, промениха ли я малинките, виното?

Хижата е с дълга история… Ние я взехме, за да я използваме като база за насажденията. Оказа се, че хижата е с голямо стратегическо значение. Тя е част от туристическия маршрут “Ком – Емине” и има голям поток от туристи, който ежегодно се засилва. Всички посетители опитват от малиновото вино и се връщат отново. Имаме амбициите да развием района и да осигурим на посетителите многообразни развлечения и варианти за отдих. Надяваме се в бъдеще децата ни да желаят да поемат бизнеса, който ние със съпругата ми започнахме!

Какъв е съветът ти към младите хора, които искат да се занимават със земеделие?

Осигурете си собствени средства за старт, защото тук няма условия за финансиране от банки. Ако сте на кредит, няма да успееш. Отглеждайте екологично чиста продукция. Борете се за субсидии, но не разчитайте на тях, защото или много се бавят, или ще се намери някой, който да Ви ги отреже. И накрая, но не на последно място – работете в големи мащаби, иначе само си губите времето!

 

Предстои на пазара да бъде пусната новата реколата, в бутилка, чиято визия трудно ще подминете на рафта, а за повече информация, както и възможности да се снабдите с количества не само за предстоящите празници посетете страницата https://www.facebook.com/Trastena

Facebook Comments
Споделете публикацията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *