PROVO Magazine

Бразилска музика, бразилски танци, бразилски дух

“Самба”, “карнавал”, “Копа кабана”, “Рио де Жанейро”, “кафе”, “капоейра”, “боса нова”, футбол… Това изниква веднага, щом кажем “Бразилия”! Представяме си пищни карнавални шествия с многохилядни зрители и екзотични фиести, плажове, палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… И наистина, тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и привличат нас, жадуващите за вечно лято и горещи страсти!

И така, какво ще чуете в Бразилия? Много, много музика – самба, форо, ламбада, боса нова, нови стилове. На повече от музикалните стилове съответстват и танци.

Самбата е в толкова разновидности! – Карнавална самба, пагоджи, гафиейра, самба-фънк, самба-реге, самба-рок, самба-аше… Карнавалната самба ще я познаете по невероятния заряд, по динамиката, батукадата и взривяващата енергия! Танцът се нарича “самба но пе” (самба с крака) и презентира великолепието на телата и на костюмите, индивидуалността на всеки танцьор. Самба де пагоджи е популярна, забавна, масова, мелодична самба, която всеки бразилец запява и ситно танцува с обутите в джапанки крака. Едни от най-известните певци са Даниела Меркури, Мартино да вила, Ивете Сангало, Алешандре Пирес. Самба де гафиейра се танцува по двойки. Ако гледате изпълнението на някоя от уникалните състезатели (защото това са бразилските състезателни танци), дъхът ви ще спре и ще се чудите как е възможна такава красота, хармония, романтика и страст в едно!  Самба-фънк, самба-реге, самба-рок говорят сами за себе си, това са “самбирани” модификации на съответните стилове, които могат да се танцуват и соло, и по двойки.

Интересен стил е самба-аше. Представете си екзотични млади мъже и жени, танцуващи под палмите, галени от бриза, пресъздаващи с движенията си темите на песните. Това всъщност са корените на зумбата – танц-аеробика с изключителна пластика, настроение, артистизъм и динамика! Перфектна е за хората, които учат португалси език (в бразилския му вариант). Всеки е готов да запее: “Делисия, делисия, аси восе ме мата, ай се еу те пего, ай ай се еу те пего…” на Мишел Тело. Някои от най-известните групи за самба-аше са “Е О Чан”, “Аше Баия”, “Чакабум”, “Аз менинас”…

Говорейки за боса нова и за форо, да кажем, че това са два различаващи се жанра и бразилците се “разделят” на два лагера относно пристрастията си: едните обичат боса нова, а другите – форо! Първите обожават изкуството, джаза, лиричното, изтънчено и романтично звучене на боса нова – стил, създаден от музикантите Антонио Карлос Жобим и Жоао Жилберто, не може да не сте чували “Момичето от Ипанема”, “Дезафинадо”, “Корковадо”… Другите скачат, щом чуят форо и започват скокливо, игриво и свободно да танцуват, сами или с партньор, да изразяват емоциите с телата си. Форо е масова музика (и танц), напомняща жанрово балканските увеселителни стилове, само че в латино вариант, с акордеон и ударни инструменти и весели, лесно запомнящи се мотиви.

Ламбада!!! Каома е изпълнителката, разпространила този невероятен, типичен бразилски стил, който всеки от нас асоциира с танци на плажа, флирт, развяващи се дълги коси, къси поли и небрежен сексапил.

И ето, че ламбадата толкова години не само не остарява, а се развива и придобива нови форми – един от най-модерните стилове, набиращи скорост в последните години е Ламбада зук (ламбазук или зук бразилски стил). Танцува се по двойки. Това е модифицирана ламбада на зук музика, родена на френско-говорещите Кариби и разпространена през Франция в Африка и Португалия. Парадоксално е, че на една и съща музика зук (зук лов на френски език, зук на португалски, ремиксирана музика със зук бийт) може да се танцува по минимум три различни начина – френски стил (от Гуаделупе и Мартиника), Кизомба (от Ангола) и Ламбазук (Бразилия).

Капоейра е още едно от емблематичните бразилски изкуства. Това е бойна тренировка във формата на танц, под музикален съпровод от беримбау и други инструменти. Според легендата, капоейра възниква като прикрита подготовка за бунтове на робите в Бразилия, маскирано зад танци с много пластика, демонстрация на качества, красота на движенията, интересна комуникация на телата.

Много хора си мечтаят да се докоснат до тази автентична култура, да усетят жегата, тръпката и непознатата екзотика на Бразилия! Някои успяват да сбъднат мечтата си и да осъществят пътуването до Рио, до Сао Пауло и други градове, да вкусят карнавалната тръпка и да останат пленени завинаги! Други пазят мечтата си и очакват възможност да я сбъднат. В България контактът с бразилската култура е все по-нарастващ! По “Джаз Еф Ем” всеки ден можем да чуем боса нова, бразилектро, самба. Капоейра се практикува от повече от 12 години. Вече са формирани няколко самба школи. А от 2011 се преподава и ламбазук. Това се осъществява чрез българи, работещи с бразилски “майстори” на капоейра, самба и ламбазук.

Ако искате да се запишете на бразилски танци, школите в София са:

– Елена Бали, хореограф на сценична група “Амазония”, инструктор по самба-аше (за големи и малки), форо и ламбазук със съдействието на Джуниор де Оливейра от Бразилия, живеещ в Брюксел/ Facebook: Elena Bali. “Amazonia” се състои от танцьори от София и от Варна, тъй като през учебната година съм в София, а през лятото – във Варна, където давам уроци. Участваме в международни танцови конгреси с шоу изпълнения и уроци. Организираме уъркшопове в София и лятна интензивна школа във Варна;

– Александрина Димитрова (капоейра, самба но пе и афро-бразилски танци, група “Самба Бразилейро”)/ Facebook: Sasha Samba;

– Меги Гюрова (“Бразлатино фитнес” – самба-аше и фрево)/ Facebook: Meggy Gurova

Все по-често се организират бразилски партита с уъркшопове, шоу демонстрации и анимации за желаещите да се докоснат до бразилските танци. Сред най-активните организатори са Тудо Бразил (Facebook: Tudo Brasil) и Глобал Вижън Съркъл (Facebook: Global Vision Circle). Тудо Бразил организира първия международен бразилски фестивал в София (юни 2012), многобройни партита и музикални вечери (най-често с групата “Самбразил”). Глобал Вижън Съркъл пък са с най-голям опит в клубните събития с бразилска музика. Последното им събитие беше “Глобал карнавал” на 13-ти февруари в Кълчър бийт. Така че, както салса-та презве социалния живот на хората, така и бразилската култура набира скорост за феновете на екзотиката, движението и фиестите.

Facebook Comments
Споделете публикацията:

1 comment on “Бразилска музика, бразилски танци, бразилски дух

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *