PROVO Magazine

Дипломатическата детска градина

Руснаците твърдят, че душата им е широка като степ. Има в нея място за всички. И нас обичат, както се обича непослушно дете. Затова и ни подаряват разни неща. Свобода, елхи – каквото е на мода в епохата…

Видях елхата до църквата “Света Неделя”, подарена от Москва на София.
“И стало беспощадно ясно“* –  гавра е това дръвче. Натикване на кукиш под носа е.

Руснаците са умни хора, целенасочени. Нищо не е случайно в подтекста при тях, затова и литературата, и имперската им мощ са огромни. Издърпали са ни ушите с тази елха, пъхнали са въгленче в коледния чорап.
Първо, надписът на елхата честити Новата година, не Коледа. У нас това е коледно дръвче. Дипломатическите правила, а и принципът на доброто възпитание изискват подаръкът да се съобразява с обичаите при получаващия, не при подаряващия.

Второ, червените петолъчки по елхата са по-големи от шестгодишно дете. По елхите в центъра на Москва и Санкт Петербург няма нито една червена звезда, но по нашата са десетина. На Запад може да не разбират, но в бившия соц блок си знаем символиката. Дипломатите знаят прекрасно, че това не може да е случаен гаф. Нарочно е.

Трето, елхата е разположена точно на площад “Света Неделя”, точно до църквата, взривена в терористично безумие със съветски пари през 1925 г.. Това е дипломатическата черешка върху тортата. При руския национален танц казачок има едно движение с пета, подобно на убиване на дребна буболечка. Това с елхата напомня на казачок върху гроб.

Два дни преди Коледа площадът, около който се събират във вавилонска пъстрота всякакви религии и култури – синагога, джамия, американски хотел в сталинска стилистика, православна църква по римски модел, мексикански ресторант – беше озвучен от популярни американски коледни песнички. Под елхата – русокоса руска Снегурочка.

Забавления от дипломатическата детска градина в родния софийски Вавилон…

* цитат от Александър Блок „Весенний день прошел без дела…“ (1909)

Facebook Comments

Автор и гост

Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *