PROVO Magazine

Великобритания – между лъжите и надеждите

Премиерът на Великобритания оцеля след коронавируса, 19 000 поданици на кралството нямаха неговия късмет. Близо 140 000 са установените заразени според официалните данни на британското здравно министерство, като само на 22 април са починали 759 заболели.

„Коронавирусът е проникнал в над 2000 старчески дома във Великобритания, или около 13% от всички, въпреки че заведенията за предоставяне на грижи са затворени от повече от месец”, алармира главният медицински съветник на Обединеното кралство проф. Крис Уити.

Осъществяването на Брекзит също е с много въпросителни. “Пандемията усложнява и без това много амбициозния план. От европейска страна сме готови да удължим преходната фаза максимум до края на 2022 г. За това Обединеното кралство трябва да изпрати съответно искане”, заяви Дейвид Макалистър, който отговаря в Европейския парламент за Брекзит.

„При настоящата кризисна ситуация личните преговори са невъзможни. Ще се види дали ще бъде възможно да продължим работата в режим на видеоконференции. Но дори и да се проведат преговорите, сега всички усилия трябва да бъдат насочени към координиране на борбата срещу пандемията. Заплахата от твърд Брекзит, придружена от хаотични условия и икономически загуби, в момента е ненужна тежест и за двете страни. В тази връзка преходният период трябва да бъде удължен”, смята зам.-ръководителят на Европейския парламент Катарина Барли.

Ето и коментара на анализаторката Мария Спирова за случващото се на Албиона: „Правителството на Великобритания лъже истерично за огромните грешки, които допусна в справянето с пандемията. Джонсън и негодяите му взеха нарочно, късогледо, идеологическо и политическо решение да не се включат в общоевропейската поръчка за респиратори. И нагло и съвсем буквално се похвалиха с това през март. В идиотската им грандоманска фантазия Великобритания сама щеше да си произведе респиратори – в горда фабрика за прахосмукачки! Сега обаче им запари под столовете и се опитват панически – за пореден път този месец! – да пренапишат историята, обвинявайки ЕС, че не ги бил поканил овреме. Само дето няма кой да им се върже този път. Впрочем, скандалите засипват Даунинг Стрийт с главозамайваща скорост.

Борис Джонсън пропусна месец и половина кризисни срещи в началото на пандемията, за да иде на почивка с приятелката си, бодро препоръчвайки на гражданите си стадния имунитет. Става дума за ключовия период от края януари и протежението на февруари, когато е трябвало да се планира стратегията за реакция на COVID-19 и доставките на защитни средства. По същото време, части от Великобритания преживяват разрушителни наводнения. До този момент Джонсън се оказва тефлонов и неуязвим откъм публичен имидж, независимо колко пъти демонстрира дръзка безотговорност. След месец на мъчителна масова изолация и неспирни новини за изнемогващите медици в страната, дали щедростта на британците ще се сломи?

Опитите на правителството да лъже за целесъобразността на действията си доведоха до невиждан публичен отпор от научната общност. Националната здравна служба е в открит бунт след като правителството над месец дава все по-грандомански и все по-нереалистични обещания от телевизора (да ви напомня за някого?) за снабдяване със защитна екипировка „Ей сега, ама още утре, 100 000 теста на ден, милиони престилки и маски!” – и се проваля с гръм и трясък.

Сляпата вяра на Борис Джонсън и неговия съветник Доминик Къмингс в силата на думите, промиващи на мозъци чрез неспирно скандиране на лозунги, в отместването на погледа от настоящето към бъдещето, в дръзките пропагандни лъжи, в заместването на реалността с тотален контрол върху посланията доведоха Великобритания до този момент. Кралството не заслужава такива жалки лидери в такъв критичен момент.

Същото това правителство заяви, че дори ЕС да предложи удължен предходен период за провеждане на търговските преговори, от които буквално зависи възможността на Острова да внася достатъчно храна, то ще отхвърли предложението. Нямам подходящите думи да окачествя тази лудост.

И все пак – повод за надежда: В Оксфорд започва изпитанието върху човешки пациенти на ваксината срещу COVID-19, за която професорът-ваксинолог Сара Джилбърт дръзко обяви, че може да влезе в производство през септември, ако регулаторният процес се ускори. От пеницилина насам, Оксфорд не за първи път е в авангарда на глобалното здравеопазване. Да се надяваме на пробив и този път!”.

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *