PROVO Magazine

ЕТНО АРТ ФЕСТИВАЛ “ЕДИНЕНИЕ” – ПОЛЕТ НА МЕЧТИТЕ

Влизам в християнска църква, в мюсюлманска джамия или в еврейска синагога и виждам само един олтар

(Руми)

През изминалото лято “Двореца” в град Балчик събра артисти от различни краища на Балканите, за да ги обедини в един мултикултурен, мултинационален, мултиетносен и мултижанров фестивал наречен “ЕдинЕние”. Идеята на Стефан Н. Щерев (3inSpirit Photography), че магията е в осъзнаването, че всеки е част от другия, част от всички нас, в действителност може и трябва да послужи за пример как усилията могат да бъдат насочени в посока, която да ни направи по-единни, по-вдъхновени, по-добри и по-щастливи.

Едва ли има по-подходящо място  в света от “Двореца” в гр. Балчик за провеждане на етно-арт фестивала “ЕдинЕние”. Кралица Мария започва  изграждането на Резидентен комплекс “Двореца” през 1924г., повлияна от учението на персиеца Бахаулла, на което тя била поклонничка. Религията проповядва единство на Бога, единство на всички религиозни учения и човешкия род. Декоративна джамия с минаре, множество кръстове с надписи на черковнославянски език – донесени от гробищата на манастирите в Молдова, Византийски православен параклис, колонади и двор в Mавритански стил, красиви митологически същества по чешмите “съжителстват” с езически барелефи, мюсюлмански каменни надгробия с изваяни чалми, огромни глинени делви от Мароко и всичко това прегърнато от терасовидни градини с уханни цветя в една уникална ботаническа градина.

Основната идея на фестивала “ЕдинЕние”, че всеки е част от другия, част от всички нас събра на 17, 18 и 19 август в “Двореца” артисти от различни жанрове, националности, етноси, култури и вярвания. Магията на изкуството, идваща от безграничността на човешкото въображение, душевност и желание за щастие, е толкова по-голяма, колкото по-голяма е свободата на всеки един от нас. Тази магия може да става все по-голяма, ако все повече хора не се делят, а обединяват. Тази магия е магия, когато всеки се научи да дава на всеки…

В петъчната вечер в Нимфеума на “Двореца” фестивалът бе открит от българската група “Ла Мигра” (Страцимир Павлов-пиано, Валери Ценков-барабани, Стоян Роянов-Я-Я – саксофон, кларинет и зурна) с вокал Нейчо Петров-Реджи. Те представиха теми, разработени специално за фестивала, с характерното за тях звучене – смесица от етно, джаз и фюжън, които пренесоха публиката, отдавна заела стотината седящи места и изпълнила розариума на Ботаническата градина на други необятни за тях места. В българската традиция е прието, че кавалът гони дявола… Завладяващите изпълнения наситени с богатата чувственост на Теодосий Спасов със сигурност са го прогонили надалеч и то за дълго, но само след като скрит в някоя мароканска делва първо е изслушал традиционните български музикални инструменти докоснали и най-съкровения вътрешен мир на слушателите в благоуханните градини на “Двореца”. Фолк квинтетът беше в състав – Теодосий Спасов (кавал, вокал), Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Генадий Рашков (тъпан) и Петър Миланов (китара, тамбура). Теодосий Спасов продължи да екзалтира с магията от звуци, разхождайки се през различните емоционални състояния на публиката заедно с Иван Шопов и Иво Христов, представяйки тракове от албумите на “Balkansky” – “Кукер” и “Оренда”.

Съботната вечер беше за артистите  от южната ни съседка Турция и беше открита от космическия дервиш Зия Азази, който на специално изградена сцена под водопада в “Двореца” представи спектакъла си “Dervish in Progress”. Многобройната публика беше буквално накацала по дърветата. Мистичното усещане беше продължено на другата сцена с дервишкия танц на Су Гюнеш на фона на суфи концерта на групата “Йек Паре” (Бурак Малчок – ней, Орай Яй – перкусии и Серкан Алан – електро).

За да ни покажат как душата на музиканта излиза през инструмента  му, последни на сцената се качиха “Таксим Трио”. Невероятните изпълнения на виртуозите Айтъч Доган на канун, Исмаил Тунчбилек на баглама и Хюсню Селендричи на кларинет докараха публиката до екстаз, който достигна връхната си точка, когато към тях на сцената се присъедини и кавалджията на вселената – Теодосий Спасов. Невероятното им изпълнение докосна душите на присъстващите за да остави в тях незабравими спомени.

Вечерта продължи с коктейл в  градината, а част от гостите посрещнаха слънцето на една от балчишките буни с  танца на Су Гюнеш под звуците  на ней на Бурак Малчок.

Неделната, последна фестивална вечер  беше за ангелския глас на Сърбия – Дивна Любоевич и нейния хор “Мелоди”, които представиха сръбски, български, руски и византийски православни  църковни песнопения. В двора на Параклиса на “Двореца” гостите бяха прехласнати от чистотата и нежната лиричност на изпълненията, които сложиха логичен и естествен край на фестивала.

За усещанията, които остави фестивала:

Десислава Пенева

БЛАГОДАРЯ!

БЛАГОДАРЯ за невероятното вдъхновение, за този висок полет на сърцето, за прекрасната магия на която ни направи съпричастни реализирането на една Мечта на един Творец чрез един Фестивал в един Дворец. Беше разкошно!

Юлия Николова

Благодаря за тази уникална и първа  за България възможност, ЧЕСТИТИ СМЕ, които знаем вече, че ЕдинЕние е процес, той тръгна! И въодушевлението е повече от препънките! Благодаря на всички! Началото е сложено! Догодина заповядайте в Пловдив – най-древния жив град в Европа, в който и днес съжителстват и влизат в диалог култури, цивилизации, етноси, религии, векове и пътища.

Мястото – Двореца и Градината, изпълнителите  и хората – нямаше нищо случайно, в  процес сме на ЕдинЕние, просто!

Всички се учим в движение, да се заявяваме, да присъстваме, да общуваме… със себе си, с другите, с различните…

Липсваше ми информация преди изпълненията, УЧИМ СЕ ДА СПОДЕЛЯМЕ СЪ-БИТИЕТО, с  творци и творби като тези, ще ни е  по-лесно! ЕТНОАРТ 2013 да ни намери израснали  в съ-общението!

Даниела Михайлова 

Ох…толкова хубаво беше всичко! Пулсът на този фестивал, организация, подбор и присъствие на артисти, бяха и ще бъдат неповторими за всеки, преживял това ЕДИНеНИЕ! Другото е във всички нас!

Нека всеки добие щастието да открие, и то навреме!

Убедена съм, че всеки един сложи  пръст върху пулса на творението и усети всеки ритъм от безценно подбраното ЕДИНeНИЕ!

Голяма отговорност, смелост и  свобода… Най-голямото БРАВО! Място, подбор, артисти… Благодаря!

Петя Чапкънова 

Всяка истинска любов и приятелство  са разказ за неочаквано преобразяване.

Аз не съм същата след тези три денонощия през август.

Hobbystore MiraGe

Организацията може и да не е била от най-перфектните, но съм изключително благодарна на целия екип, че ни направи  съпричастни с тази магия. Все  още съм под въздействието  на щастието, еуфорията и мистиката на това преживяване.

Благодаря от свое и от името на цялото ми семейство и приятели, които бяха с нас!

Светла Слънчева

Смело напред! Нашите души имат нужда  от такова зареждане по-често!

Мая Вълчева 

Беше Красиво, Истинско и много  силно!

Пожелавам на всички нас този фестивал да се развива и да имаме шанса  години наред да се наслаждаваме на ЕдинЕние.

Антоанела Петрова 

След три дена на отдаване и приемане мога да кажа само едно: БЛАГОДАРЯ на всеки, който даде парче от душата си това да се случи!

Елица Герчева 

Искам да благодаря на организатора за идеята, реализацията и невероятната свобода, която ми подари.

За мен това, което се случи  на сцената бе магия, истински катарзис.

Райна Хинчев

Страхотен фестивал! Всичко беше с  много вкус, култура и мисъл – от перфектния и логичен избор на място за всяко изпълнение в прекрасното пространство на “Двореца” и градината, програмата, която беше на супер ниво, до избора на високата класа изпълнители! Поздравления и БРАВО!

Станислава Найдева

ЕдинноМНЕние: Беше уникално!

Елица Бонева

Всичко се случваше по най-прекрасния, естествен и чудесен начин. Моето  семейство бе в единение с много  други хора и велики творци в общия  дух на радост и възторг. Благодаря  от сърце на всички!

Камен Милков

ЕдинЕние е едно творение на искащи, можещи, дръзнещи и духовно израснали  личности.

БЛАГОДАРЯ.

Татяна Прокопова 

Мога да опиша това, което се случи снощи само с една единствена дума – вълшебство! Благодаря отново, че бях част и още се чувствам докосната от магията!

Велислава Пенкова 

Думите са излишни. Една шепа хора направиха най-голяма крачка, правена  напоследък тук.

Да благодаря за осъществената  мечта, е нереално, защото дори не съм  имала мечта нещо такова да се случи  тук. Аз и моето семейство и  приятели следваме това години наред – сами, по други земи… Да покажеш мечтите и копнежите си на други хора е огромна смелост и труд. Благодаря.

Стефан Щерев (създател на фестивала)

Изключително съм щастлив и  изненадан от големия интерес. Очаквах не повече от 200-300 човека на ден, а статистиката сочи, че само в събота посетителите са били над 1200. Радвам се от този факт, но не мога да не отбележа, че това създаде неудобство за някои от посетителите в съботната вечер, за което искам да поднеса извиненията си.

Искам да благодаря на тези, които  не търсеха физическото удобство, защото за тях по-важно беше да усетят фестивала с други сетива.

Благодаря за подкрепата и ЕдинЕнието на “Двореца” и “Университетски ботанически градини”. За мен Те винаги са били едно цяло, за съжаление разделяно от хора, за които Единението се състои в друго. Надявам се фестивалът да им послужи за пример.

Искам да поднеса извиненията си на целия комплекс за това, че не можех  да контролирам стадното чувство  на българина. Въпреки че бяхме поставили заграждения с цел да контрол и безопасност на зрителите, за огромно мое съжаление част от тях ги прескачаха, което създаде хаос. Не можех да контролирам и вътрешната отговорност на посетителите към мястото на което се намират, въпреки молбите ни да не замърсяват и да пазят градината, имаше много хвърлени бутилки, чаши и угарки от фасове. Това ме кара да мисля, че ще са нужни още много издания на “ЕдинЕние”, за да се проумее, че природата и ние сме едно цяло, защото да замърсяваш природата е все едно да замърсяваш дома и себе си.

Благодаря на всички, които изказаха своята емоция и благодарност от това, което им е дал фестивалът. Това ме зареди невероятно много и ми дава сили да продължавам да създавам проекти, които вдъхновяват, радват, извисяват и правят хората щастливи. Искам да предам и благодарността на всички артисти за атмосферата, организацията и вдъхновението, което получиха. Те не искаха да си тръгват… Искаха да останат с всички Нас. Благодаря Ви, че им дадохме това!

Благодаря най-вече на тези, които  бяха до мен през цялото време… без  тях нищо нямаше да се случи. Без приятели, съмишленици, хора с  големи сърца и души, аз съм загубен! Благодаря Ви, че във Вас открих другите части от мен, части от едно цяло! Обичам Ви!

…Дали фестивалът е постигнал  целите си!?

Единение е път към себе си и път към другия…

Пътуване, през което всеки сам  избира – да продължи, да спре или да си тръгне; да слезе, или да се качи; да намери, или да бъде намерен…

Единение е процес на съзряване на всеки един от нас и на обществото като цяло, защото Човек е такъв, каквито са и мислите му, изцяло зависим от самия себе си. Всеки сам избира мястото си под звездите – за Tам запазени места няма…

Елинистичният мраморен трон изработен във Флоренция е бил любимо място за почивка и съзерцание на кралица Мария, а на масичката от капител на колона обичала да пише писмата си. В трите фестивални дни артисти и зрители пишеха писмата си с едно-единствено послание: ЕдинЕние!

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Стилян Манолов

Стилян Манолов

За мен културата и медиите са огледало на гражданското общество и развитието му до голяма степен е свързано с тях. PROVO се роди от будния дух на шепа хора като онлайн платформа за българска гражданска журналистика, за публицистика без цензура, манипулации и фалшификации. Като неподсказана форма на гражданска активност. Имаме да правим толкова много неща… Надявам се да ни чуят, да ни разберат, да ни повярват и да ни подкрепят. Искаме да ПРОменим света и започваме от себе си

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *