PROVO Magazine

„В“ КАТО ВЪРТЕНЕ

Следващия път, когато ви обземе желание  да опитате нещо ново, защо не пробвате да се завъртите?

(Юлия Николова)

Руми. Суфизъм. Дервишество. Дали нещо друго не е решил да ни поднесе този нео–дервиш, който дори няма претенции за такъв, въпреки че се върти. И то как! Неговият унасящ, подобен на вихрушка, подета от небето към земята или обратно, или защо не от всички посоки танц, ни изненадва. Обратно на очакванията, не идва, за да утвърди традицията и да я прокламира за все още жива. Предизвикателството, което отправя към нас е:

Във време на загиващи традиции, оставаме ли ние живи?

Зия Азази със сигурност – да! Утвърдителният отговор се крие в заразяващата страст на изпълнението му – не, не се крие, то блика и покорява. Теорията на Зия е минималистична – описва танца си като едно завъртане с многократна повтаряемост. Дали това не е модерното, еволюирало дете на sema? Но и определенията не го вълнуват особено. Зия реализира себе си завъртайки се около света – както в буквалния, така и в преносния смисъл . Той представя танца си и води уъркшопи в около 15 държави годишно. Посланието, което ненатрапчиво успява да предаде, е колкото просто, толкова и космополитно.

Чрез въртенето човек се освобождава  и пречиства, неговата същност кристализира и благодарение на този вътрешен катарзис способността за осъзнаване се увеличава. Дори приема мащаби – светът се преоткрива с нови, по-изострени сетива, които са обърнати колкото навън, толкова и навътре. Всичко се върти – от многобройните вселени, галактики , планети, земята, до най-елементарните атоми в химичните съединения, които изграждат въздуха, водата, огъня и дори телата ни. В този контекст ние сме една малка вселена от въртящи се компоненти и да се въртим, би следвало да е също толкова естествено за нас, колкото и да ходим. Какво ни спира тогава? Тук на помощ идват простите и разбираеми правила на Зия за въртенето:

1. Контрол над ума, който често  застава между нас и нови експерименти, като упорито се опитва да ни върне обратно в “зона комфорт”.

2. Дишане – основен помощник, който увеличава приливa на кислород  и съответно издръжливостта.

3. Центриране на тялото, поддържайки  го непрекъснато в една права мисловна ос спрямо земята (тук е моментът да осъществите смисъла на думите “стъпил здраво на земята”).

4. Упражняване, разтегляне на  границите на телесните способности  до краен предел и то не  само с вяра, а експериментирайки  на практика.

Ако правилно следвате всички досегашни правила, то последното ще ви се отдаде без допълнителни усилия и почти автоматично. Поставянето на тялото в екстремни условия на свой ред го заставя да се освободи от всякакъв ненужен товар (ментален и физически), да открие нови обзори за сетивата и хоризонти за изява на Аз-а. Той се превръща както в пътешественик, така и в динамичен изследовател на самия себе си и света наоколо. Земята е сигурна опорна, но и отправна точка за смели откриватели. В случая спонтанността е напълно преднамерена и се оказва добър залог, тъй-като създава онова по-необходимо дори от въздуха поле за артиста, а именно – съзидателния, креативен спектър. А той, както знаем, е безкраен и е главният “виновник” за създаването на това своеобразно нео-дервишество. Както признава самият Зия, той използва танца на дервишите – въртенето, като основен артистичен похват. Като такъв, въртенето се превръща в изкуство, което извисява, преобразява, вдъхновява и те кара да приемеш, че си роден да се въртиш…

Мненията на участниците в уоркшопа, проведен в “Двореца” Балчик, по покана на 3inSpirit, като част от цикъла “ЕдинЕние”:

Краси

Прекрасно е усещането да се завъртиш с бясна скорост и да спреш  винаги, когато пожелаеш с усмивка  на лице, стабилно стъпил на земята, открил своя собствен свят, същност, лице, възможности, ограничения. За пореден път виждам как тялото ми говори в танца… виждам и чувам истински…

Стилян Манолов 

Въртенето беше… любопитно предизвикателство… Изпитание на духа… Свобода от страх… Полет на съзнанието… ЕдинЕние…

Благодарен съм на Зия, че ми помогна  да преборя себе си, да се намеря и  видя отстрани!

Весела Георгиева 

“Навсякъде издирвам живот,  който да си струва да живея,  и знания, които си струва да  знам. Никъде нямам корени и  имам да ходя навсякъде.” Срещата със Зия ме приближи с още една крачка към същността на тези думи на Шамс.

Яна Копчева

“Да падам е като летене –

вятър, коса, перушина.

вихрушка от думи, мълчание и усмихнатост.

завъртането като люлка,

като детска игра,

като освободеност.”

Симеон Нейчев

“Завъртиш ли се с вяра  и без страх може да усетиш, че си много повече от това, което мислиш, че си.

Ти ставаш Той, Той става Онзи, който гледа през твоите очи и  картината с думи не можеш да опишеш…”

Ирина Стефанова 

Въртенето е диалог с Вселената!

Деси Стоилова

Сега съм различен човек. Благодаря  Ви!

Денислава Димова

В началото танцът не е бил танц, той е бил техника за достигане  на екстаз, когато танцьорът се изгубва, само танцът остава – никакво его, никой, който да манипулира, тялото се лее спонтанно. Когато движението е така тотално, че няма его, това е танц.

Искра Иванова 

Продължавайте да търсите това усещане, това състояние на… ума и тялото. Това състояние на духа беше и е.. като скок надълбоко…в морето… или  в небето, няма значение – и двете са интересни и се чудя до къде ли ще стигна…

99% и 1% Играта продължава 🙂

– Кой си ти, Зия Азази?

– Моля те, кажи и на мен,  когато разбереш кой е той.  В квантовата физика се обяснява ефектът на наблюдението (замервайки движението на кварките) – в момента, в който започнеш да замерваш кварките, те променят курса си – също и аз – в момента, в който си помисля, че съм разбрал нещо за себе си, скоро след това откривам точно противоположен потенциал на същото.

– Какво би искал  да знаем за теб извън въртенето? 

– Всички елементи имат един  и същ източник. Те проявяват  някои прилики, но имат различни, противоположни, противоречиви поведения.  Някои са доста статични, някои  променяеми, а други – непредсказуеми. Същото е и с хората – сред това разнообразие, колкото повече упражняваме и разтягаме ума си, толкова по-гъвкави ставаме. Но между разтягането и нараняването има малко разстояние. Аз се движа основно по тази линия, като се опитвам да остана здрав и да съм гъвкав.

– Каква е основната  идея, посланието което би искал  да предадеш чрез своите уъркшопи?

– Увеличаването на физическата  и умствена осъзнатост е ключа  към по-висше съзнание, което прави  човек хармоничен и конструктивен. 

– Назови най-любимото за теб нещо или личност?

– Бог = кварк = vahdet-i vücud = единение.

– Изброй няколко неща,  които те вдъхновяват да твориш?

– Краят и началото, екстремни  моменти във времето и пространството (раждане, смърт, катастрофа, разлагаща  се материя, щастието на някой, получил помощ, птица, рееща се сред буреносно небе, бежанци, прекосяващи морето в малка лодка, самотник, плачещ след раздяла с любим човек…)

– Ако ти вземем въртенето, какво ще остане от теб?

– Кола без колела не би  била особено използваема. Въпреки, че не съществува голяма разлика между въглерода и кислорода – само два електрона, двата изглеждат съвършено различно. Тези различия при формирането ни напомнят, че във вселената има безкрайни вариации на материя и нематерия. Човечеството е най-сложната известна микровселена, появила се след много дълго време – пространствено взаимодействие и безкрайни опити на материя и нематерия, както и всички останали организми на нашата планета. Галактиките, системите, звездите и черните дупки са просто разновидност на същото. В различни географски ширини, различни цивилизации с различни езици и в различни епохи са назовали това с различни имена като Алах, Бог, hashem, енергия, vahdet-i vücud, единство, единение и т.н. Увеличаването на нашите познания ни е помогнало да го разберем по-добре и да обновим терминологията и поведението си. Вероятно и за в бъдеще ще продължим да го преименуваме, но то Е каквото си Е, то е едно, единно и единосъщно.

Facebook Comments
Споделете публикацията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *