PROVO Magazine

Месец на фотографията

Една очарователна инициатива, множество красиви събития, широкообхватна естетика, насочен поток от съмишленици, ненасочен поток от мисли и безценните усилия на организаторите  – Andari photography and communications – Анатолий Радев и Дария Василева. Творчески екип от двама фотографи, благодарение на който град Варна имаше несравнимото удоволствие да вдиша полъха на вече случващи се културни програми с доказано качество и идеална цел – да обедини усилията и ентусиазма на радетелите за развитието на фотографското изкуство в България.

За първи път град Варна беше част от Месец на фотографията 2012. Тази година участваха над 400 автори в 101 събития, 43 локации в 6 различни града: София, Варна, Бургас, Велико Търново, Смолян и Севлиево. През месец юни се проведе третото издание, организирано от Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева”. Имаше разнообразни изложби и събития, представящи всички жанрове на фотографията през гледните точки на фотографи от цял свят.

Бяха представени доайени и млади фотографи,безкомпромисни класици и смели експериментатори, носталгично-романтични проекти и будещи размисъл социални изследвания. Месец на фотографията се случи във Варна с 10 фотографски изложби с 5 съпътстващи събития. Изложбените пространства бяха Галерия 10 – основно средище на Месец на фотографията във Варна – Мол Варна, Арт Галерия Ларго, Културен дом Хармония, Галерията на Ева и Галерия Актив Арт.

Официалният старт на събитието във Варна се състоя в Мол Варна на 1 юни с емблематичната изложба „НАСЛЕДЕНО – Фрагменти от архитектурната история на Варна“. Проектът „НАСЛЕДЕНО” представя забележителни примери от архитектурното наследство на град Варна. Наред с широкоформатни детайлни фотографии бяха показани и оригинални чертежи на някои от знаковите архитектурни паметници на града. Акцентът бе върху зелената система, богатата растителност и потъналите в зеленина улици, толкова характерни за Варна. Експозицията е мултимедийна и пресъздава едно виртуално градско пространство от емблематични елементи – фасади на известни сгради, зеленина, звуци и аромати. Изложбата „Наследено“ е гостувала в културната столица на Европа 2010 – Истанбул. Куратор на проекта е арх. Веселин Василев, заедно с екип от видни варненски архитекти, писатели и историци. Изложбата ясно показва стремежа на варненските архитекти да пресъздадат способността на градските къщи да поглъщат слънце и да излъчват ведро настроение, което се сменя наистина всеки сезон, но винаги си остава варненско, топло и гостоприемно.

Заедно с това в Галерия 10 се откри изложба на ученици от Първа езикова гимназия под наслов „Един безкраен свят“ и изложбата на Любомир Клисуров „Светът на мълчанието – подводна фотография“ в Галерията на Ева. Любомир Клисуров е подводен фотограф, професионален водолаз и морски изследовател. Той е стипендиант на ЮНЕСКО в САЩ по въпросите на продължителното пребиваване на човек под водата. Има 11 самостоятелни изложби. Автор е на поредица „Очи в очи с подводния свят“ в списание „Морски свят“ и на множество научнопопулярни статии и материали за подводната фотография, илюстрирани с негови снимки в български и чуждестранни списания. През 2008 г. издава първия и засега единствен фотоалбум „Черно море под водата“, представящ флората и фауната на Черно море. На 05 и 06 юни извадихме старото желязо от скрина с вечери – базар и ревю на аналоговата фотография в Културен дом „Хармония“.

На 6 юни се насладихме на красотата на женското тяло със сборната изложба „Акт Арт“ 2012 в Галерия Актив Арт. Изложбата „Акт Арт“ 2012 е организирана от Ангел Ненов – „Кино-фотоклуб Варна“. Участниците са 15 и всеки от тях се представи с 4 произведения, които са включени в луксозен каталог. Преди създаването на изложбата „Акт Арт“ нейните фотографи участваха в едноименния семинар през месец май, по време на който имат лекции по студийно осветление, запознават се с достижения на световни автори в актовата фотографията, наблюдават демонстрации по осветление и композиция с модел и участват в групов пленер на Белославските Побити камъни.

На следващия ден – 7 юни, се пренесохме в Арт Галерия Ларго, за да се докоснем до „Духът на Варна“. Едноименната фотографска изложба бе организирана и показана по инициатива на организаторите на събитието за Варна ANDARI photography and communications с подкрепата на OLE Print и Арт Галерия “Ларго”. Изложбата акцентира и показва животворящия, творчески дух на Варна, отразен във всички сфери на обществения живот. Създадена е специално за първото издание на „Месец на фотографията“ 2012 във Варна  с участие на автори от всички възрасти, които изпратиха снимки по темата, след което се проведе открит подбор на 116-те фотоса.  Във фотоизложбата участват 24 избрани фотографии на 19 автора: АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева,  Адриана Вотей,  Венцеслав Русев, Георги Карамихайлов, Гергана Чакалова, Даниел Аврамов, Дария Петрова, Диана Димитрова, Димитър Дачев, Звездица Стойчева, Зорница Ковачева, Йордан Пройков, Катя Пиндикова, Любомир Бенковски, Миладин Миладинов, Ралица Живкова, Тодор Чавеев, Трендафил Димитров и Цвета Убчева.

Търсенето на нови посоки, изразни средства и съмишленици в развитието на визуалната култура продължава. Ако една дванадесета част от годината е толкова пъстра и динамична, остатъкът от нея заслужава да се замисли за собственото си очарование. Очакваме будната публика отново на следващото издание на тази прекрасна инициатива, която, убедени сме, ще придобие огромна и заслужена популярност. Съвсем ясно стана за всички, че съвременното Аз (пък и ти, и той, и ние) има потребност от ведри оптически начинания, разкриващи красотата на широкодостъпното като занимание, но омагьосващо като изкуство и незабравимо като усещане докосване до фотографията. Нека видим накъде върви светът при такова изобилие от красота.

Снимки и материали: ANDARI photography and communications, www.andaribg.com

Facebook Comments
Споделете публикацията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *