PROVO Magazine

Ража: Бунтувам се най-вече срещу бездействието

Ража е палестинка родена през 1989 г. в Кувейт.  През 1992 г.  семейството й се мести в България. Учила е 10 години в арабско частно училище, после в българско държавно училище за да завърши в 81-во училище в София. Записва Финанси в УНСС, а от октомври 2013 г. свири и пее с бандата си на различни столични сцени, като Terminal 1, Mixtape 5, Maze и други.

Кой те запали по музиката, помниш ли първата песен, която си изпяла?

От малка обичам да пея и винаги си тананикам нещо, ако не на глас, то ще е в главата ми или на сън.

Последните години отвориха врати много клубове, според теб връща ли се интереса към живата музика?

О, да със сигурност, даже точно това си говорих с един приятел преди няколко дена, че хората през последните години предпочитат да ходят на лайв концерти, отколкото просто на парти.

Трябва ли един музикант да мине през кавър версиите за да стигне до собствените композиции?

Не е задължително, зависи какво предпочита самият музикант. Някои предпочитат да не правят кавъри, а направо да започнат с авторска музика. Според мен кавърите направени в собствен стил и характер са полезни, защото така може да постигнеш много по-голяма аудитория.

Кой е най-краткия път към сърцето на публиката?

Естествеността.

Свириш на китара, на кой друг инструмент би искала да свириш?

Свиря на китара, малко на пиано, бих свирила на цигулка/чело.

Изгуби ли в днешно време рок музиката своя бунт, срещу какво се бунтуваш ти?

Не го е изгубила, но със сигурност не е като преди. По-скоро е друг тип бунт, което не е лошо, а напълно нормално, времето не е същото и всичко се променя непрестанно. Бунтувам се най-вече срещу бездействието, бунтувам се срещу бедността, но не материалната, а емоционалната.

Коя е стената срещу която се изправяш?

Стената, която сама изградих, сама ще разруша. Друг тип стени няма.

Каква трябва да бъде една жена в съвременната музика за да бъде забелязана?

Естествена, със собствена харизма, магнетична, предизвикателна и смела. И естествена във всичко изброено до сега.

Има ли звезди в българската музика? Кога един музикант става звезда?

Има ли звезди в черно море? 🙂 Разбира се, че има български звезди, но самата дума звезда вече се ползва много често и в повечето случаи не на правилното място, затова и не я харесвам. Звездите бяха по-ярки преди време, сега са леко замъглени  от облачетата, които си мислят, че са звезди, но рано или късно вятъра ще ги разнесе.

Много от големите музиканти са си отишли рано заради злоупотреба с наркотици или алкохол. До каква степен те помагат в музиката? Какво е твоето отношение към тях?

Явно са им помогнали, или просто това всичко е било в главите им и всъщност им е пречило и са си тръгнали. Но със сигурност има една част във всеки човек, която всеки отключва по различен начин, някои просто го правят с помощта на алкохола и наркотиците. А аз, аз и без това не смятам да остана тук много.

Какво би казала на Еми Уайнхауз, ако един ден я срешнеш?

What kind of fuckery is this? Сипи сто на едно място.

С кой музикант или група мечтаеш да излезеш на една сцена?

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros.

Лятото е време за фестивали, има ли нужда страната ни от един голям рок фестивал, който да събира младите български групи и изпълнители?

Страната ни има нужда от един голям фестивал, без значение в какъв жанр е. Иска ми се да има един фестивал, който събира много български музиканти на една сцена това лято. Има много фестивали, но някак си са разпръснати и нямаме един истински голям фестивал, който да побира най-различни музиканти.

Съчетаваш две толкова различни култури, помага ли произхода ти в музиката? Би ли правила музика с ориенталски елементи?

Не мисля, че произходът ми има общо с музиката, която избирам или ще правя, по-скоро ми е помогнал да стана такъв човек, какъвто съм в момента, събрал е ценностите на културата на близкия изток и свободния дух на българина. Бих направила музика с ориенталски елементи с голямо удоволствие, много съм слушала и продължавам да слушам… Имаме много богата музика, която ни дава големи възможности да се учим.

Какво ти предстои в музикално отношение? Кога публиката да очаква твои авторски песни?

В момента работя над три песни, едната е в процес на записване и скоро ще направим и видео клип. Силно се надявам да я пуснем преди да е дошла есента.

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Владислав Христов с гост Ража

Владислав Христов с гост Ража

Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат – „Granta“, „Литературен вестник“, „Съвременник“, „Страница“, „Факел“, „ЛИК“ и др. Член е на международна организация „The Haiku Foundation“. През 2010 и 2012 г. влиза в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Негови хайку са публикувани в издания като „Simply Haiku“, „Whirligig“, „Sketchbook“, „The Heron’s Nest“, „Мodern Haiku“, „Notes from the Gean“, „LYNX“, „Naiku Heute“, „Asahi Haikuist Network“, „The Mainichi Daily News“, „World Haiku Review“, „Frogpond“ и др., част са от международни антологии и сборници. Организатор е на благотворителния проект „Оризови полета“ за подпомагане на пострадалите от земетресението в Япония през март 2011 г., и на много други инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *