PROVO Magazine

Вяра

Любов и вяра. Това, което е вътре в нас, в душата и в сърцето ни, това, в което вярваме и силата, с която го правим  имат огромно значение, за онова, което предстои да ни се случи.

Любовта излиза от сърцата ни, количеството, което пръскаме около нас, към хората и животните, а дори и към растенията, които ни заобикалят, се връща при нас отразена в очите на обичания или умножена двойно от Вселената. Вярата, която носим в себе си е отговорът, който получаваме от цялата вселенска любов.

Всичко това събрано заедно ни дава сила и смелост! Смелост да продължаваме по пътя си.

И тъй описаното по-горе ме прави смела, силна и безстрашна пред много препятствия в живота и най-вече пред едно – раждането.

Всяка жена изпитва тревога, когато й предстои да даде нов живот. Всяка от нас е обладана от смесени  чувства на любов и страх от предстоящото и непознатото. Само силната вяра може да направи така, че страхът да се превърне в нещо различно и очаквано.

За първи път станах майка през 2010 г., бременността ми беше сравнително лека, но през цялото време си мислех, как ще родя бързо и без проблеми, това исках, и в това вярвах много силно, това си повтарях и това се случи!

Вярата беше основното нещо, което ме крепеше през тези месеци и когато настъпи моментът не съм си помислила, че може да е различно. Родих здраво и хубаво дете, нормално раждане без усложнения, дете закърмено с обич и вяра в светлото бъдеще. Трудностите не спираха, но ги преодолявахме заедно. Имали сме много тежки моменти на безпаричие, но някак сме се справяли и с малко. Точно в момента, в който сме си мислили, че сме на ръба, винаги става нещо в наша полза. С мъжа ми живеехме сами в къщата на неговите баба и дядо. Аз се грижех за първородната ни дъщеря Ели, а той ходеше на работа. Не сме имали възможност за скъпи вещи и почивки, но успявахме да сложим нещо на масата и да плащаме сметките си, колкото и трудно да беше това за нас в онзи момент. Мъжът ми беше сирак, родителите му бяха починали, а моите не са ни помагали никога. Всичко сме си изградили и изработили с честен труд, парите по майчинство за втората годинка за отглеждане на дете бяха 240 лв. – изключително малко средства за едно детенце, за дрешки и храни, но въпреки тези трудности, аз съм вярвала, че ни чака по-добро бъдеще и всичко ще се нареди в наша полза, просто трябва човек да бъде търпелив и да вярва!

Детето ни растеше здраво и щастливо, не сме били от най-заможните родители, но сме се старали да бъде нахранена, облечена с чисти дрехи и щастлива. След втората годинка аз започнах работа, Ели ходеше на ясла, после на детска градина. Нещата започнаха полека-лека да се нареждат. Когато и двамата родители работят, семейството е малко по-спокойно и посреща разходите по-лесно. Дъщеричката ни вече съзнателно започна да вижда децата около себе си, своите връстници – кой има сестра, кой брат, а само тя е сама, започна да плаче, започна да казва през сълзи: „всички си имат братчета или сестрички, само аз съм сама!‘‘ Това продължи няколко години постоянно напомняне, че не иска да бъде сама, че има само едно единствено желание!

Тогава и аз се замислих за истинските неща в живота, за реалността, за това какво остава или ще остане след теб, защото всичко е преходно, и парите, богатството, красотата, дори животът и той не е вечен. Хубаво е да имаш брат или сестра, човек на когото да се обадиш и в добро, и в лошо. Вярвах, че щом Ели е пожелала да не е сама ще се случи и това чудо. Мъжът ми не даваше и дума да се каже за друго дете, знаеше колко ни беше трудно! Когато няма кой да ти помага и средствата не достигат.  Другия момент, когато детето е малко по-самостоятелно и вече ходи на детска градина и родителите са по-спокойни и по-свободни за техни си задачи, редовно ходят на работа, имат постоянни доходи и са взели живота в ръце, някак не им се връща в началото на трудния път. Ели така и не спря да повтаря, че е сама, че иска да си има сестричка, започна да пише вместо писмо за Коледа пълно с ред играчки, тя пишеше само едно желание – „Искам сестричка!‘‘

Вярвах, че ще измисля начин, по който да убедя мъжа ми, че трябва да имаме още едно дете и наистина успях. Един ден му казах: „виж какво, ние няма да живеем с орлите, някой ден Ели ще остане сама, от нас зависи как ще постъпим занапред!“

И така успях да го убедя, че е хубаво да имаме две дечица. Ели беше много радостна от този факт, с трепет очакваше двете чертички на теста. Шест месеца чакахме – без резултат.

Наближаваше рождения ден на Ели и по случай празника я заведох на екскурзия в Истанбул. Беше едно невероятно изживяване с много емоции, много усмивки, много научени нови истории за българите, за Църквата Свети Стефан, за самия град, за бита и културата. Отидохме и в известната там – Църква на Първото число, легендата за която гласи, че ако човек пие от тамошната вода и е болен, ще оздравее или вземе ключе, на което е пожелал желание, то ще се сбъдне, а когато вече е реално трябва да се върне там, да остави ключето и да почерпи със сладко, бонбони, локум, кой с каквото желае.

След посещението на Църквата, дали силната вяра която имахме, дали силата, която ни заведе на това място, но е факт, че след като се прибрахме от тази екскурзия, не мина дълго време и аз забременях.

Ели беше толкова щастлива, толкова въодушевена, толкова доволна, че мечтата й се превръща в реалност, но все още не знаехме дали ще бъде така желаното момиченце!

Преминахме през много препятствия и съмнения на лекарите за евентуални проблеми. Биохимичният скрининг даде 80% вероятност от Даун, препоръчаха ми АМНИОЦЕНТЕЗА – тук вече бях категорично против. През цялата бременност бях с болки и контракции и една евентуална такава процедура, би била фатална за плода. Вярвахме и двете с голямата ми дъщеря, че детето е здраво, не съм се усъмнила и за миг. Вътрешният ми глас ми казваше, че в мен расте едно здраво дете.

Мъжът ми обаче бил доста изплашен и дни наред мислил само за това, без да го споделя с нас, разбрахме за това по-късно, когато вече бебенцето беше родено.

С Ели вярвахме, че бебенцето е здраво, говорихме му всеки ден на име, а когато порасна достатъчно за да се види на четириизмерен ехограф се уверихме , че е тъй желаната сестричка и е напълно здрава. Кака й  беше измислила име – Йоана и през цялото време я наричахме така.

Аз й говорех кога и как искам да се роди, надявах се, че както при кака й ще стане бързо и без усложнения, дори й бях казала и дата – да бъде подарък за 14 февруари.

Но уви, децата слушат деца! Ели беше категорична в желанието си за дата, говореше на малката с такава увереност: „Йоанка, да се родиш на 12-ти, кака“. Точно така и стана, в 3ч. през нощта на 12-ти започнаха контракции усях да издържа в нас до 5 ч., събудих мъжа ми и тръгнахме за болницата, някак не се притеснявах, не се страхувах, чувствах, че всичко ще бъде наред – вярвах в това.

Пристигнахме в болницата, приеха ме, попълнихме една дузина документи. Залата беше пълна с родилки, нямаше свободни легла, уцелихме двете смени на лекарите – дневна и нощна, беше голяма забава – лекари, акушерки, завеждащи на отделението, всеки минава, наблюдава всяка жена по отделно, определят времето коя жена по-напред да се прехвърли в родилна зала.

Йоана никак нямаше намерение да чака лекарите да ни преместят в родилна зала, може да се каже, че се роди сама в предродилна зала на леглото, на което се слушат тоновете!

Малка, силна, бързаща, здрава и красивичка. Зодия водолей, сякаш се изля от стомна. В 7:05 нашето малко човече излезе на бял свят, малка колкото една кукла – 42 см., тежка колкото една котка – 2110 гр., малко, сладко, нежно момиченце! Беше толкова красива, лицето й колкото една малка ябълка, толкова миличко и нежно. Всички в къщи чакаха с нетърпение да я видят и гушнат, а най-много я чакаше Ели – нейната кака, която беше толкова щастлива. Раждането мина нормално, бързо, без проблеми и усложнения, благодарение на моята вяра!

След цели 10 дни ни изписаха в отлично здраве, задържаха ни, понеже Йоана се водеше недоносче, родена 2 дни в 9-тия месец, от отделението трябваше да са сигурни, че детето наддава на килограми за да ни изпратят в къщи. Там ни посрещна нашата кака с думите: „Не мога да повярвам, че си реална, Йоанче!“

Втората ми бременност беше огромно изпитание, само и единствено вярата, която носех в себе си ми помогна да преодолея всички препятствия по пътя, които никак не бяха малко. Без вяра сигурно щях да полудея от стрес и напрежение! От страх, че детото има вероятност да бъде със синдром на Даун и какво ли още не. Благодарение на вярата  ми се съхраних и износих своята така желана рожба.

Аз избрах да вярвам и резултатът е налице. Имам две прекрасни и здрави деца, обичани и обичащи. Защо обичащи ли? Защото са заобиколени от животинки, които ежедневно ни даряват своята любов, радост и забавление.  Вярвам, че когато децата израстват с животни стават по-добри, по-мили, по-състрадателни, по-истински и по-вярващи!

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Ваня Йорданова

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *