PROVO Magazine

Трудностите в българските ниви

Български и румънски журналист бяха задържани от полицията на 13 септември в Радомир по време на разследване.

Димитър Стоянов от „Биволъ” и Атила Биро от „Райз проджект Румъния” получили сигнал, че край Радомир ще се изгарят документи, уличаващи строителната фирма „Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове.

Стоянов и Биро отишли на мястото, за което имали информация и там открили пликове с много документи в тях.

„Видяхме чували с много страници, минали през шредер и започнахме да снимаме. Секунди по-късно при нас дойдоха двама полицаи, които извадиха оръжията си, накараха ни да легнем на земята и ни сложила белезници”, разказва Биро.

По думите му двамата обяснили, че са журналисти, които провеждат разследване и предоставили личните си и журналистически карти. „Въпреки това останахме на земята дълго време, след което бяхме откарани в полицейски участък”, коментира още румънецът.

По-късно двамата журналисти бяха освободени.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че не е имало задържане, а снемане и установяване на самоличност, което, по думите му, „става трудно в нивата”.

Това е позицията на Асоциация на европейските журналисти – България http://www.aej-bulgaria.org/bul/

„Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи. Според собствените им свидетелства двамата са били задържани в нощта на четвъртък срещу петък, заедно с адвокат, по сигнал, който самите те са подали до МВР. Въпреки че според официалната информация на МВР, журналистите не са били арестувани, а само отведени за справка и изясняване на самоличността, действията на органите на реда оставят съмнение за държавен произвол и опит за ограничаване на медийната свобода.

Предоставените от задържаните журналисти заповеди за задържане, които имат характера на официален документ, опровергават твърденията на МВР.  От тях става ясно, че Димитър и Атила са били арестувани на в 21:00 вечерта и освободени в 4:00 сутринта на другия ден. Посоченото правно основание за ограничаването на техните права е, че е имало данни, че са извършили престъпление.

Не по-малко притеснително е, че изглежда МВР не разполага с процедури, които да следва, когато става дума за журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения. Разследващата журналистика играе изключително важна роля в налагането на върховенството на закона в едно демократично общество и правоохранителните органи би трябвало да оказват пълно съдействие на журналистите, а не да ги възпрепятстват. В случая въпреки че са се задействали по сигнал, подаден от журналистите, МВР всъщност задържа самите тях. Изясняването на ситуацията отнема часове и се разрешава едва след намесата на чуждестранен дипломат – консул на Румъния.

Невъзможността да се получи информация в часовете след задържането, липсата на отговорен служител в цялото министерство, който може да се ангажира с изявление пред медии, предизвика притеснения за опит за репресия над свободата на изразяване. Тези притеснения излязоха извън територията на България и случаят се превърна във водеща новина за медиите в Румъния, а на следващия ден достигна и до едни най-авторитетните издания в света като Ню Йорк Таймс и Вашингтон пост.

Фактът, че до сутринта след задържането главният секретар на МВР Младен Маринов (номиниран за следващ вътрешен министър) не беше уведомен от подчинените си говори за сериозно подценяване на казуса и за непознаване на деликатността на ограниченията, които полицията би могла да налага на журналисти.

Не на последно място интересно, че случаят се превърна много по-бързо в новина в Румъния, отколкото в България, при положение, че се касае за действия на български институции, а разследването, по което, двамата твърдят, че са работили, засяга предполагаеми злоупотреби, ощетили българските данъкоплатци. Като професионална асоциация ние нямаме никакви съмнения относно нуждата от журналистически разследвания и ползата, която носят на обществото и ще работим тази нужда да се осъзнае от колкото се може повече представители на българското общество, които да развият нетърпимост към всеки опит за ограничаване на тази важна част от журналистическата професия”.

Facebook Comments
Споделете публикацията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *