PROVO Magazine

БЛИЦ. Епизод 6. Портрет на Кристи Макинтош

Кристи, разкажи ни какво е да израстнеш в Южна Африка? Сподели някои спомени от детството ти…

– Родена съм в Кейптаун, но по-голямата част от живота ми съм прекарала извън Южна Африка. Когато бях на 3 години, баща ми беше изпратен за 3 години в Токио, след време, когато вече бях на 10 за още 7. Винаги  с умиление си спомням за детството ми, прекарано в Кейптаун. Сестра ми и аз обичахме постоянно да сме навън, не ни трябваха играчки – катерехме се по дърветата, карахме колелета из квартала, срещахме се с други деца и си измисляхме най-различни игри в градината ни.

Разкажи ни за “скритите съкровища” в Кейптаун, нещо, което обикновеният турист трудно може да намери?

– Разходка по Long Street, с нейните фънки магазинчета, ресторанти и галерии… Ресторантът Bertha’s, известен с техните едно килограмови порции от скариди и уличните музиканти, свирещи пред него.

Кои са твоте топ 3 места за посещение в Кейптаун?

1. Разходка на Тейбъл Маунтин (една от най-големите забележителности в ЮАР. Тя е част от общия изглед на града, а общинската управа решава да сложи облика на Тейбъл Маунтин на флага на града. Тейбъл Маунтин се намира в северния край на Пясъчната планинска верига, която формира гръбнака на Полуостров Кейп и е част от едноименния резерват.)

2. Посрещане на зората в Кампс бей  (богато предградие на Кейптаун, което през лятото привлича голям брой чуждестранни посетители, както и южноафриканци търсещи почивка на плажа. Известен с белите си пясъчни плажове, украсени от палмови дървета и разполага с модерен нощен живот).

3. Посещение на винарните…

Ти си живяла в чужбина много години, докоснала си се до различни култури, какво прави Южно африканците уникални?

– Като цяло Южно африканците са отворени и приятелски  настроени хора, които са винаги готови за барбекю, няколко питиета и забавления, от друга страна, те са хората, които са най-критично настроени към собствената си държава и често забравят за хубавите неща.

Колко от 11-те официални езика говориш?

– За жалост само английски. Започнах да уча Африкаанс и Ксоса, когато бях малка, но след като заминахме за Япония, така и не продължих…

Какъв в твоят съвет към хората, които искат да посетят Южна Африка. От къде да започнат, какво трябва обезателно да видят?

– Южна Африка е известна като “целият свят в една държава”. Има толкова много различни неща за разглеждане. Бих препоръчала посещение в Ланга; разходка с кола по Garden route и спирка по пътя за посещение на  националния природен парк Тситсикама; Оудсхорн (град, разположен в югозападната част, провинция Западен Кейп. Административен център на едноименната община) и пещерите Канга; сафари в Крюгер (най големият национален парк в ЮАР) или Порт Елизабет (град в център на Нелсън Мандела Бей, провинция Източен Кейп), както и посещение на Franschhoek winеlands.

Кое е нещото, което никога не би искала да се промени в Кейптаун?

– Невероятният микс от езици и култури!

Кристи, ти си женена за българин, живяла си на много места по света и твоята козметична компания Pura Vida продава органични продукти от Южна Африка и България. Как е възможна тази симбиоза?

– Лично аз постоянно се изненадвам от приликите между Южна Африка и България, що се отнася до светогледа на хората, начина по който и двете държави са били в изолация и как това е оформило начинът на мислене на двете нации. Също така потенциала на местните продукти на двете държави в световен мащаб.

Южна Африка и България имат множество естествени природни съставки и компании, които се стремят да използват качествени продукти в хармония с природата. Южно Африканските продукти не са толкова изтънчени във външния си вид все още, но са водени от желанието си да бъдат по-добри, така че в това отношение симбиозата работи много добре.

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *