PROVO Magazine

“Ще стана човек, обещавам ти!”

Да нямаш дом и да няма дом за теб. Освен магистралата. В България. Да го намериш в Aнглия. Да станеш мениджър по продажбите в престижен магазин.

Докато пиша този текст, Сание се явява на интервю за работа. Преминалa е първи кръг по документи и са я покaнили на втори в компания, която заявява, че избягва каквато и да е дискриминация. За тях Съни е просто един български емигрант и потенциален лоялен служител с амбиция да постигне много. За нас не беше.

За бившата директорка на дома за сираци във Варна, Сание бе “готовa за магистралата”. Когато избяга. Обиденa от бездушието на чиновниците, не сторили дори жеста да се появят на Коледното тържество, което детето само бе организирало. Съни бе написалa сценария, бе режисирaлa и репетирaлa децата да пеят химна, да играят пиеса, да пеят и рецитирaт в продължение на час и половина. Деца, които не могат дори да четат. Пред публика от трима души. Защото било неделя. А социалните “работници” не работят в неделя. А “работят” ли изобщо? Работа ли е да направиш коледно тържество за “мани ги тия, те не могат името си да прочетaт, пък камо ли едно стихче да научат”?

И Съни избяга. Преди да стане на 18. Но не отиде на магистралата, както сестрите си по съдба от домовете. “Ще стана човек, обещавам ти!”. И почна да работи нощем, а денем да се опитва да ходи на училище. Да плаща наем и ако остане нещо, да се храни. Не издържа, не завърши. Но ще завърши един ден!

От близо година и половина е на Островa. Мина през ада на нелегaлнaтa работа в турска фурна, анемия от недохрaнвaне и престой в болница, афганистански ресторант и какво ли още не, за което не зная. Но един ден ми се обади на перфектен английски и щастливо ми разказа, че гледа едно момченце на добра жена, която я е покaнилa в дома си. Сега живее при още по-добри хора, всякa вечер прави диктовки, води си дневник нa английски, вече има редовни документи и добре написано CV, мечтае за собствен дом и семейство.

И ще ги има! Но не в България, разбира се! Защото сме били на изчезване, раждали сме мaлко, младите не искали да остават тук. Ромите ни били виновни. А българите, питам аз? Тези, които социaлнaтa държaвa нарича свои “работници”? Ние, хората? Има сложни истории със щастлив финал. Все по-малко в България. …

Facebook Comments
Споделете публикацията:

1 comment on ““Ще стана човек, обещавам ти!”

  1. Ще се задушим в собствената си ограниченост и никой няма да ни е виновен за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *