PROVO Magazine

Отново за Словото и неговото лишаване от свобода

Неговото име е Раиф Бадауи и не работи за „Шарли Ебдо“. Сигурно затова почти никой никъде в света не си е написал на профила „Аз съм Раиф Бадауи“. Въпреки че по своята същност неговата битка е не по-малко значима, рискована и болезнена.

Раиф Бадауи е блогър от Саудитска Арабия.  Основател на уебсайта „Саудитски либерали“  (2006 г.). Арестуван от властите на 17 юни 2012 г. по обвинение, че разпространява обиди към исляма във виртуалното пространство (публично поискал да бъде разпуснато „Дружество за повеляване на одобряемото и възбраняване на порицаемото“  – своеобразна нравствена полиция, която следи поведението на

Дъщерята на Раиф Бадауи държи негов портрет

гражданите да не нарушава предписанията на шариата , а Международният наказателен съд  да съди оглавяващия тази институция). Осъден е на 7 години затвор и 600 удара с бич, а блогът е закрит. В края на 2014 г. присъдата му е увеличена на 10 години затвор и 1000 удара с бич, които да бъдат изтърпени публично на един от площадите в град Джида, разделени на порции по 50 в продължение на 20 седмици след края на петъчната молитва.

На 9 януари 2015 – четири дена преди да навърши 31 години, Раиф баща на три деца, убеден борец за свобода на словото, беше изведен за първата порция от публичното си наказание.  Очевидци разказаха, че понесъл ударите, без да издаде звук, а без глас си повтарял стиховете на големия палестински поет Махмуд  Даруиш:

“ударите на палача ме научиха по раната си да вървя,

и да вървя,

и да вървя…,

и да оказвам съпротива!” 

Случаят на Раиф успя да си пробие път до световната общественост. Кампании, подписки, петиции, демонстрации в негова защита продължават да се организират по света, макар и без да привличат необходимото внимание.

Вторият сеанс на бичуване – на 16-ти януари – беше отложен и това бе обяснено с „медицински показания“. Борбата обаче няма как да спре дотук. Нейният единствен логичен изход  би бил Раиф да бъде освободен и да му се предостави възможност да замине при семейството си в Канада. Засега обаче това са само добри пожелания. Вчера „Амнести интернешънъл“ разпространи информация, че бичуването на Раиф се отлага по неизвестни причини, както и че Върховният съд на Саудитска Арабия е върнал делото на Раиф в Апелативния съд в Джида, без да се знаят аргументите за това.

В реалността, която го заобикаля, обвиненията срещу Раиф съвсем спокойно биха могли да му донесат смъртно наказание за измяна срещу исляма. Надеждата, която се прокрадва, е, че колкото повече хора по света научат за него и изразят позиция в негова защита, толкова повече нараства шансът техният глас да достигне до официалните власти. Не бива човечеството от началото на Третото съзнателно хилядолетие в своята история да допусне да бъде затворено зад решетки и унищожено Словото  – онова, което е обособило човека от несъзнателния свят.

Мая Ценова е родена през 1956 г. в София. Преподавател по арабски език в ЦИЕК – СУ „Св. Климент Охридски“, член на Съюза на преводачите в България.

Повече за случая на адрес: http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE23/013/2015/en/e3746757-4f0c-42ad-ac23-d2f3c7cdd705/mde230132015en.html

 

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *