PROVO Magazine

БЛИЦ. Епизод 3. Портрет на Янко Касела

Име:

Янко Касела

Зодия?

Козирог.

Гордея се с?

Най-горд се чувствам от това да се наслаждавам на най-доброто, което животът може да ми предложи и същевременно да постигам професионални успехи.

Срамувам се от?

Най-много се срамувам от това, че забравям да звъня на далечни приятели от време навреме.

Хоби?

Фотография, гурме.

Страст? 

Пътуванията.

Професия?

Анализатор, по-точно софтуерен менажер в Б.И. компания в Ню Йорк. С научни степени в компютърните науки и проектното управление.

Специални умения и способности ?

Притежавам убийствена усмивка и силата да обръщам глави след себе си.

Любима книга?

“Активирай гения в теб” на Кристофър Лий Нътър

Любима песен?

Fragma vs. Mariah Carey – We belong together / Toca’s Miracle

Любим филм?

“Снежанка и ловеца”, също така “Хуго” на Скорсезе

Разкажи ни история за вашия град, която никога не бихме прочели в пътеводителя?

Най-новия тренд в Сао Пауло е да се устройват невероятни танцово-музикални партита след работно време и то на

най-необичайни места като запустял порно театър, стриптийз клуб, места за суинг и подобни.

Коя е най-хубавата черта у бразилците?

Нашата жилавост, способността ни да се смеем на собствените си проблеми и да ги преодоляваме.

Кое е най-лошото у бразилците?

Ние сме най-върлите си критици – надценяваме чуждите култури без да разбираме много от собствените си велики постижения.

Кое е най-странното нещо на което си бил свидетел в Бразилия?

Преди около 2 години имаше един тип в Рио, който се движеше из Южна зона /Копакабана и Ипанема/ на колело с мощна стерео система. Колелото беше цялото накичено, украсено в крещящи цветове и той го караше сякаш това е Мерцедес Бенц, без да го е еня за насмешките и шегите на минувачите. Нещо друго, от природен аспект – в река Амазонка има място, където тя се слива с Рио Негро /Черната река/ и в продължение на километри двете реки текат заедно, без да смесват водите си /Амазонка има кални на цвят води, може ясно да се види разделителната линия между черните и калните води на двете реки/.

Най-невероятният факт, който вие знаете /а ние не/ за Бразилия?

Ние сме страна на контрасти, различни прослойки и драстични икономически различия, но същевременно в повечето случаи сме страна, в която толерантността преобладава и наистина виждате как хора от различен произход се събират и общуват заедно. Добър пример за това е карнавалът – празненство, произхождащо от фавелите, но в което взимат участие всички. Ако отидете на репетиция за летния бал на школата по самба в Рио или Сан Пауло, ще видите не просто хора от местната общественост, а бедни и богати танцуващи заедно.

Коя част от чуждестранната култура ви удивлява?

Обичам да пътувам и откривам, така че цялата чужда култура ми е интересна. По-специално се увличам по древна история /тъй като Бразилия няма такава/ и любими са ми  Гръцките, Римските паметници и Египетските пирамиди.

Коя страна конкретно бихте искали да посетите и защо?

Австралия, много хубави неща съм слушал за техния “Mardi Gras” и бих искал да сравня преживаването с нашия карнавал.

Как виждате страната след 50 години?

Бразилците казват “ние сме благословени от бога и красиви по природа” и това е вярно, не сме имали колосални катастрофи /земетресения, вулкани, торнадо или циклони/, ние сме държава с размерите на континент с благодатен тропически климат през цялата година и огромни природни ресурси и като резултат, ще владеем света един ден.

Кои са най-големите грешки на Бразилия, които е допуснала в развитието си?

Най-голямата грешка беше да следваме патриархалния социален модел, което със сигурност ни е върнало много назад, но след края на военният режим и завръщането на демокрацията ние се превръщаме във все по-отворена страна и повечето табута и предразсъдъци отпадат.

Най-великото нещо, което Бразилия е дала на света?

Със сигурност – Карнавалът. И само в Бразилия, място на толкова много контрасти, може най-известият ни празник да бъде и сериозно състезание. В началото Карнавалът може да изглежда просто като уличен парад, но не е. Има повече от 10 различни елемента на добрата самба – съгласуваност /всеки блок не бива да оставя празнини в подредбата си и текстът на самбата трябва да разказва история, която да е в синхрон с това, което представят костюмите на блока /представителна първа редица/, първият ред от хора, които откриват парада за всеки отделен блок –  най-добрите барабанисти и перкусионисти – те биват оценявани за това колко добре поддържат самбата и колко перфектно се синхронизират при пауза, оставяйки само на певците да продължат самбата и рестартиране на ударите на барабаните. Има оценка и за време – около 4000 души трябва да пресекат алеята за по-малко от 1:15 мин, в противен случай губят точки.

Какво знание искате да предадете на децата си?

Същото, което моята баба е предала на мен. Живей живота, живей момента и изследвай света! Нека умът ти е открит за нови идеи.

Кажете ни с около двайсетина думи защо трябва да посетим вашата страна?

Защото ние сме няколко държави в едно /култури, природно изобилие, климат/ и бразилците винаги са готови да помагат и общуват. Истинска свобода – Америка е известна като страната на свободата, но това не е така. Там съществуват твърде много правила и контрол, докато в Бразилия си наистина свободен да изразиш себе си и да експериментираш. Имаме най-прекрасните арт изложения на графити насред градовете и всички ги оценяват.

Facebook Comments
Споделете публикацията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *