PROVO Magazine

Младостта като проблем и диагноза

Карловска бивша учителка пита: „Докога в България младите ще бъдат пренебрегвани?!

Понякога се питаме: „До каква степен младите учители намират стимул за оставане в образователната система на България?“. Катастрофалните последици от демографската криза в страната ни създават депресиращо чувство, че всеки млад човек с висше педагогическо образование, останал да живее и работи в малкия град, е обречен да бъде лишен от добри доходи и от желаната житейска реализация.

Случаят е красноречив – директорка на средно училище в гр. Карлово демонстрира административна безпомощност, тесногръдие и дребно интересчийство в бруталната си разправа с млада учителка. Надежда започва работа като учител по български език и литература в града на Апостола и за кратко време доказва, че с добра подготовка, ентусиазъм и творчески подход един млад учител може да постигне прекрасни резултати. За краткото си време в училище печели 15 литературни награди и има публикувани няколко научни статии. Тя не пести енергия, лично време и средства, за да мотивира и стимулира критичното мислене и активността на учениците си и да осъществява идеите си за модерно и адекватно на съвременните потребности образование.

Директорката на това карловско училище обаче с абсолютна категоричност игнорира, обезсмисля и унищожава положения от Надежда труд, като не подновява договора си с нея. Официални аргументи няма, но може би именно младостта на Надежда е проблем или порок в очите на училищното ръководство? Така или иначе, макар и да липсва задължителната за държавните институции прозрачност, става ясно, че младият и перспективен учител е жертван без всякакви угризения на съвестта, за да бъде назначен на мястото му друг специалист – на средна възраст, освободен от друго училище.

Ето така, с лека ръка в Карлово лишават от професионална перспектива и малкото останали квалифицирани млади хора…

Но Надежда не се отказва и знае, че не е сгрешила, затова си търси правата в съда. След 6 месечна битка с институцията, печели делото и е възстановена на работа в същото училище. Минава през много перипетии, докато я възстановят и осъзнава, че амбицията й за учител вече е прекършена.

Facebook Comments
Споделете публикацията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *