PROVO Magazine

Борис Немцов – думите остават

Вчера вечерта беше убит руският опозиционен лидер Борис Немцов. Показен акт извършен в гръб, на метри от стените на Кремъл, само два дена преди опозиционния марш в Москва. Според последните сведения, Немцов е щял да предаде идните дни важни документи на представители на международни организации. Документите съдържали доказателства за намеренията на руския президент Владимир Путин да завземе Украйна, Беларус, Казахстан, Латвия и Естония. С тези 26 цитата на руския опозиционен лидер завършваме броя „Срещу стената”, очаквайте следващия брой на тема „Бунтарите

Борис Немцов за Русия:

1. В Русия трябва да се живее дълго. И желателно щастливо. Но най-важното – дълго. Борбата с Путин не е спринт, а маратон. За маратон са готови само най-отдадените, а те не са много. А аз имам един проблем: не искам да заминавам. Обичам Русия. При това без патос. Макар понякога в Русия да е и неудобно, и мръсно, и гадно.

2. Путин умело култивира у масите робска, крепостническа психология, умело насажда гнусен цинизъм и патернализъм, умело обяснява на народа: седете си тихичко, аз съм най-умният, аз знам как да ви помогна, вие само не се месете. Това е катастрофален сценарий за страната. Вместо да поддържа инициативата и да даде възможност на хората да се реализират, омота всичко с бодлива тел.

3. Аз не съм революционер. Не само защото скоро ще навърша 52 години, а основно заради това, че със сигурност знам, че в Русия при революция кръвта и непредсказуемите последствия са абсолютно реалистичен сценарий. Никак не искам кървави последствия.

4. Много е трудно в Русия изведнъж да се постигне всичко. Страната е консервативна. Хората говорят, че живеят лошо, но само ако им кажеш: хайде, за да живеем по-добре, да намалим данъците, да подпомогнем частния бизнес, да запазим свободата на словото – те казват: “Няма нужда”. Страната казва: “Аз съм бедна и нещастна, но по-добре не ме пипай, защото, не дай Боже, ще стане още по-лошо”.

5. Русия боледува от икономически СПИН. Тя е абсолютно неадаптивна към външни въздейсвтия. Впрочем това е отличителна особеност на всяка авторитарна система. Тя съществува успешно, когато всичко е наред, и се раздробява на дребни парченца като чугун, когато възникне и най-малкият проблем.

6. Путинизмът се държи на скъпия нефт и на цензурата. Ако махнем някое от двете – на следващия ден ще живеем в различна страна.

7. Смятам, че партията на крадци и мошеници не може дълго да просъществува. Нали разбирате, всеки народ е достоен за властта си. Мисля, че в Русия заслужава повече от власт на крадци и мошеници. Затова “Единна Русия” няма никакви перспективи. Тази партия не просто ще потъне в забрава, но и функционерите ѝ рано или късно ще бъдат изправени пред съда.

8. Руската власт се страхува от собствения си народ, руската власт се страхува до смърт от масови протести и прави всичко такива протести да няма.

9. Важното е да има контрол върху властта. И е важно кабинетите да се проветряват навреме.

10. Разбира се, политическа реформа в страната е необходима. Естествено е, че когато властта е концентрирана в ръцете на един човек, и този човек управлява вечно, всичко завършва с абсолютна катастрофа, абсолютна. Една от дълбоките причини за кризата е крайно неефектевният икономически модел. Този модел е основан на монополите, на държавните корпорации, на управленската бюрокрация – алчна, много непрофесионална, по същество много антипатриотична. Тоест именно те изнасят 150 милиарда от страната, именно те са за офшоризирането на Русия, макар да крещят, че са патриоти и “кримнашисти”. Затова е естествено, че с такъв икономически модел, основан върху износ на суровини, върху държавни корпорации, Русия не може да се движи наникъде. Затова сме в задънена улица както във вътрешната, така и във външната политика. Има само един изход от нея – те трябва да си идат. Трябва да се проведат нови избори.

11. Мисля, че като цяло Европа и Западът са наши стратегически съюзници. Пред лицето на ислямския фундаментализъм и на комунистическия Китай това е единственият начин да запазим Русия като цивилизация и суверенна държава.

12. Путин се надява, че народът е глупав и вечно ще вярва в това баламосване. Обаче ето какъв е проблемът: като иде бабата в магазина и като види, че цените на хляба са се вдигнали 1,5 пъти, а също и на млякото, а после като чуе по телевизията, че цените са се вдигнали заради Обама, дори и най-необразованата баба едва ли ще повярва. Путин вярва във всесилността на баламосването, вярва в зомбиращия телевизор, като чекист той разбира, че информационните войни, черният PR, дезинформацията, диверсиите и т.н. могат да продължават вечно. Затова ако си мисли, че дълго ще лъже, греши. Може да лъже, но не безкрайно…

13. В авторитарна страна, в която цялото информационно пространство е изтрито, където цензурата е стигнала дори до вестник “Комерсант” и над “Ехо Москви” виси дамоклев меч, вярвам, че рейтингът на Путин може и да е 86%. Но той е създаден в условията на тотална информационна блокада на всяко алтернативно мнение, на промиване на мозъците, а също и на имперска еуфория от анексията на Крим. Този рейтинг не може да се държи дълго. Ще настъпи пречупване. В зомбираната и опиянена от имперски комплекси страна то ще е толкова по-силно, колкото по-силно е било опиянението.

Борис Немцов за Украйна:

1. За имперската параноя ще трябва да плаща всеки от нас. Всеки да си зададе въпроса: вие лично какво печелите от анексията на Крим? И ще видите. Нищо. Само проблеми. И още нещо. Трябва ли ни вечен враг в съседство? Имам предвид Украйна и и нейния забележителен и близък ни народ.

2. Кървав Майдан може да се избегне – за това трябва просто да се проведат честни избори, да се прекратят лъжите по телевизията и да се отмени цензурата. Тогава хората ще решават проблемите си в избирателните секции, а не по площадите.

3. Както и предполагах, Путин се изказа против миротворческите сили на ООН в източна Украйна и така потвърди желанието си да продължи да воюва. Доставките на оръжие за Украйна са неизбежни, усилването на санкциите – също. Войната ще продължава. Всичко това е ужас, разбира се.

4. Надия Савченко вече няма сили, може да умре… Разбирам също така, че смъртта й ще доведе до лични санкции против Путин, защото за освобождаването й го молиха всички – от Меркел до Порошенко.

5. Минск-2 умря, преди да се роди. Захарченко не смята да изпълнява Минските съглашения. Не желае да прекратява огъня в района на Дебалцево, обяви цялата територия на Донецка област за зона на “ДНР”. Няма да предаде контрола над границата на украинските граничари и смята територията на “ДНР” за политически независима от Украйна. Колкото по-бързо Украйна осъзнае, че “ДНР” е нейният сектор “Газа”, толкова по-добре.

6. Украйна е най-корумпираната страна в Европа, за голямо съжаление е по-зле дори от Русия. Частната собственост не е защитена, няма фондов пазар, девалвацията на гривнята е над 50%. Затова смятам, че след края на войната трябва да се захванат с икономически реформи.

7. Първо, Украйна рязко трябва да съкрати държавния апарат. Второ, да намали данъците. Трето, трябва да се подкрепи частната инициатива. Имам предвид и акционирането, и приватизацията, и подкрепата за малкия и средния бизнес. Това съвсем очевидно трябва да се направи, защото иначе страната ще остане без работни места.

8. Факт е, че Украйна загуби информационната война. Но също е факт, че не трябва много да страдате заради това. Вие не сте нацистка държава.

9. Тимошенко има проблем. Тя е харизматична, ярка, може дори да се каже легендарна, с добър вкус. Прекрасно. Но има бекграунд. А ми се струва, че украинците търсят обновление. Порошенко все пак изглежда по-нов.

10. Украйна няма свой Гайдар. И това е трагедия. Никой не иска да поема изключително тежката отговорност за съдбата на страната. Никой не иска да е камикадзе. И Порошенко, и Яценюк мислят за рейтингите си, а не как да измъкнат страната от икономическата криза. Те и двамата трябва да решат кое е по-важно за тях – собствената им политическа кариера или съдбата на Украйна. Докато не се намери украински Гайдар, страната ще балансира между живота и смъртта. За радост на Путин.

11. Единственото, което Путин искаше и получи в резултат на анексията на Крим, е високият рейтинг, основан върху имперската истерия и цинични пропагандни лъжи. Но това не е задълго. Скоро народът ще разбере, че цените са се повишили, а доходи няма. И няма да може дълго да се оправдава с Обама.

12. На Путин не му трябва мир, защото има планове за разчленяването на Украйна и контролирането й. У нас в Русия няма нито едно наказателно дело за контрабанда на оръжие в Украйна, нито едно наказателно дело за незаконно пресичане на границата от бойци. Ясно е, че има пряко указание от Путин за съдействие на ескалацията на войната в източна Украйна.

13. Историята с буферната “Новорусия” или както искайте я наричайте, ще зависи от това дали имате армия или нямате армия, дали имате специални служби или нямате, има ли акъл вашата власт или няма. Тоест това е ваш вътрешен въпрос. Ако Украйна иска да остане единна държава, народът ще го постигне.

Последното интервю на Борис Немцов, 3 часа преди убийството:

[ytplayer id=4905]

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

3 comments on “Борис Немцов – думите остават

  1. Е такова показно убийство, до стените на Кремъл и едва ли не под прозореца на кабинета на Путин, води до въпросите : 1. На кой може да послужи и в чий интерес е ? и 2. На кой ще навреди?
    То е логично. Путин е стрелял със законно притежавания си снайпер от прозореца, и освен това ЦРУ нямат нищо общо!

  2. Иван Иванич, вие сте класически трол от онези на които Кремъл плаща да спамят всеки който казва истината за ситуацията в Русия

  3. Спокойно другари, снегорина е американски. # Tоваришчь Путин ще докаже, че ЦРУ е поръчител на убийството на Немцов; както доказа, че ЦРУ са убили: Анна Политковская, Александър Литвиненко, Борис Березовски, ген.Александър Лебед, Надежда Савченко, Лео Троцки и 22000 поляци в Катин . . .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *