PROVO Magazine

Селектор Стилиян: Не мога да си представя живота без музика

Стилиян Ангелов  израства от дете, силно повлиян от музиката на легенди като Otis Reding, Ray Charles, James Brown, Temptations, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Curtis Mayfield, Marvin Gaye, Isaac Hayes, Fela Kuti и много други, минава за кратко през спорта, за да се установи като Selector Stiliyan – един от последните мохикани пускащи музика предимно на грамофонни плочи. През 2007 г. създава лейбъла Love & Happiness Music, под чиято шапка случва над 100 международни музикални събития. Разговора ни с него е в навечерието на седмият рожден ден на лейбъла му…

Какво е “Love & Happiness Music”?

Love & Happiness Music е абсолютно независим лейбъл, културна платформа, която служи за продуциране на тематични музикални събития и за промотиране на различни по музикален стил артисти (музиканти, певци, диджеи, танцьори, групи и др.), които чрез музиката си да придават на хората положителни емоции, настроения и чувства.

Идеята за създаването на Love & Happiness Music – платформа отворена към всяка възраст, раса, религия и културна принадлежност се роди през 2005 година…

Как ти хрумна точно това име? 

Като цяло исках името да носи позитивно послание. Любовта и щастието са състояния, към които всеки от нас се стреми и иска под една или друга форма да ги живее. Това, което успя да докосне и да се настани дълбоко в моята душа бе музиката. И така, с мисия за съхранение на тези истински човешки ценности, реших да обединя всичко това в едно, и да създам тази музикална платформа за любов и щастие.

Разкажи повече за събитията, които са се случили досега под шапката на “Love & Happiness Music”?

До момента съм осъществил над 100 музикални събития с различни местни и международни артисти, както и 11 самостоятелно продуцирани музикални проекта с артисти между които: Янка Рупкина, Рут Колева, N’Dea Davenport (Brand New Heavies), John Morales, Norman Jay MBE, Snowboy, Perry Louis, DJ Maestro (Blue Note rec.), Mark de Clive-Lowe, Rich Medina, Josh Milan(Blaze), jojoflores, Halo, Bah Samba и мн. други.

Искам да отбележа, че с изключение на N’Dea Davenport (била веднъж при дебютния концерт на Brand New Heavies през 2009 година) всички изброени чуждестранни артисти посетиха България за първи път след моята покана. Повечето от тях с удоволствие ни гостуват отново, а канадския посланик на соулфул музиката jojoflores, който ще ни гостува на 14 февруари идва в България за 7 пореден път от 2008 година насам.

Идейно всичките 11 самостоятелно продуцирани музикални проекта имат за цел засилване на международния ни културен обмен. За пример мога да посоча колаборациите на великата българска народна певица Янка Рупкина, която участва в два от тези проекти с артисти от България, Пакистан и Канада, както и колаборацията между набиращата все по-голяма популярност млада и изключително талантлива българска певица Рут Колева и холандския продуцент и диджей – Маестро, представляващ най-стария и авторитетен джаз лейбъл в света – Blue Note Records (съществуващ от 1939 година).

Кое е събитието, което искаш, но не си успял до момента да организираш?

(Усмихва се) Много са събитията, които искам да организирам, повечето са музикални, свързани са с конкретни имена, които като дете мечтаех да слушам на живо, а сега искам да ги поканя в България. Списъкът е почти безкраен, но ще започна със Stevie Wonder, Al Green, B. B. King, Quincy Jones, Chaka Khan, Prince…  🙂
За огромно съжаление България е малка държава, с доста ограничен брой публика за подобен род артисти, което прави идването им почти невъзможно. Стандарта на живот в България също е от съществено значение, въпреки че има и други подобни на нас държави, където нещата се случват… Което би трябвало сериозно да ни замисли!

От гледна точка на организирането на музикални събития какво те отличава от останалите промоутъри в България?

Може би това, че никога до сега не съм се съобразявал с това, кой артист е актуален и популярен в момента, и кой би събрал повече публика. За мен е важно музиката на артистите, които каня да отговаря на концепцията ми за Love & Happiness Music, стремя се да развивам тази сцена, да разнообразявам и подобрявам доколкото мога културната среда.

Как виждаш бъдещето на музикалната (концертна, клубна, експериментална и т.н.) сцена в България?

Имайки предвид икономическата ситуация в държавицата ни и най-вече манталитета на хората, въпросът за бъдещето на музикалната сцена у нас е доста неясен. Пример за това е как в България всички собственици и инвеститори на клубове (дискотеки, барове и др. увеселителни заведения) обръщат изцяло внимание и влагат огромни средства в интериора, в това как ще изглежда едно заведение, за сметка на неговото озвучаване! На запад е точно обратното, най-добрите клубове се определят според звуковата система, с която разполагат, а не от реномираните им плочки или тапети, защото качественият саунд е гаранция за успех на едно парти. От казаното си направете изводите каква ни е и клубната култура…

Ще продължи ли съсредоточаването й в София или виждаш възможности за децентрализация?

Ясно е че повечето от нещата се случват в София, защото тук целогодишно е съсредоточено голям брой от българското население, както и преобладаващия брой чужденци, които много спомагат за израстването ни от музикална гледна точка. Извън столицата също има хора с музикални потребности, но те рядко получават шанс да се насладят на качествени събития, защото в повечето случаи хонорарите на артистите не могат да бъдат “избити”, какво остава за печалба, и тук вече идва ролята на местните меценати – такива обаче почти не се срещат, всеки се интересува главно от бързата печалба, а не от създаването и инвестирането в култура. Малко са хората, които са осъзнали, че инвестициите в културно-творческите индустрии са с изключително добра възвръщаемост (вече и в България).

Представи с няколко изречения радио поредицата “Soul For All”?

SOUL FOR ALL не е просто радио поредица, или предаване в ефира на Радио Варна… За мен SOUL FOR ALL е много повече, една глобална платформа за развитие на соул музиката и нейните разновидности: Ритъм & Блус, Джаз, Фънк, Диско, Хаус, Хип-Хоп…

Кой е Стилиян извън “Love & Happiness Music”?

Реално си мисля, че Стилиян трудно би могъл да съществува извън музиката 🙂 Тя е част от мен и присъства неотлъчно в ежедневието ми. Честно казано, не мога да си представя физическия живот без музика. Иначе, съм весел човек, с добро сърце и топла душа, борещ се чрез музиката срещу неправдите по света и най-вече у нас.

Обичам да чета книги (наваксвам си пропуснатото през годините), да се виждам с приятели, да се смея, да мечтая, да спортувам (да плувам в естествени водни басейни), да ходя по планини и най-вече да дишам чист въздух на открито, сред природата 🙂

Името на кой музикант изниква първо в съзнанието ти, когато чуеш думата “любов” и защо?

Може би Barry White… Не съм се замислял до сега, но след като прочетох въпроса, неговото име, образ и глас ми изникнаха мигновено в съзнанието. Защо ли? Може би, защото той и неговият неповторим глас са символ на любовта не само за мен… Сега се замислих и ще добавя и още две имена: Marvin Gaye и Sade, които за мен са истински посланици на великата сила наречена любов!

Какво е за теб любовта?

Любовта е чувство, състояние на душата…

Как ще отбележиш седмия рожден ден на “Love & Happiness Music”?

На 14 Февруари с много музика и танци, в столичния Culture Beat Club в компанията на канадския посланик на танцувалната соулфул музика по света – JOJOFLORES.  Събитието “CIRCUS OF LOVE” е под надслов 3 в 1, защото празнуваме седмия рожден ден Love & Happiness Music, четвъртия на Culture Beat Club и Свети Валентин 🙂
Какво по подходящо празнуване на рождения ден на лейбъла от празника на влюбените и както се казва на английски:
And the message is love” 🙂

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Avatar

Provo Magazine

Provo.bg е открита, свободна и независима медия. Целим да информираме своите читатели и да провокираме гражданското им самосъзнание, да пробудим народа от летаргията, да го извадим от бездействието, да го накараме да повярва, че заедно можем повече.

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *