PROVO Magazine

Лица

~ Най-известното лице в света е… Дядо Коледа (не е шега), без значение на различните средства, с които се  придвижва, лицето на добродушния старец, който разнася подаръците по Коледа е наложен от Кока Кола и е най-разпознаваемото лице в света.

~ На 19 септември 1478 г. Леонардо да Винчи завършва картината си Мона Лиза. Рисувана с маслени бои върху дъски от топола, Джокондата, както е известна още, не е много популярна до средата на 19 век, за да се превърне малко по-късно в едно от най-известните лица на планетата. Съществуват множество предположения относно това – кой е позирал на Да Винчи, отговорът е неизвестен и до днес.

~ Най-тиражираните лица на модната икона VOGUE са родената през 1943 г. Лорън Хътън с 26 корици (първата в далечната 1966 г., а последната през 1999 г.), а след нея с по 20 корици се нареждат Джийн Шримптън и Карън Греъм.

~ Най-показваното PLAYBOY лице е това на Памела Андерсън със 151 корици в 31 държави.

~ Шоубизнесът си има лице и то се казва Опра Уинфри. Най-успешната водеща на толк шоу за всички времена е обявена за най-богатия афроамериканец на 20’ти век и единствения в света до момента чернокож милиардер.

~ Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса.

~ “Лице в космоса” е програма на NASA, която изпраща снимки в космоса, а Японската космическа агенция JAXA нарече проекта си „На среща с Малкия принц“. На сайта на организацията са публикувани подробно правилата на кампанията, всеки желаещ може да изпрати в космическото пространство своя фотография, име или просто някакъв текст, състоящ се от не повече от 20 знака, заедно с интервалите. Заявки за участие се приемат от 10 април до 16 юли тази година.

~ Репортерът от UPI пуска публикация във Washington Daily News на 7 февруари 1949 озаглавена “Най-търсените бегълци от ФБР” и така се ражда списъкът на десетте най-търсени лица от ФБР. Първият официален списък е публикуван на 14 март 1950 г.  Списъка съществува и днес, и е особно актуален като предлага големи парични възнагражденя на оказалите съдействие при  разкриването на участници в него.

~ Фотографията също си има лице и то се казва – Анри Картие-Бресон, наричан от мнозина – “Окото”, безспорно определян за най-знаменития фотограф на XX век. С неговите снимки, книги и идеи са израстнали няколко поколения фотографи. Работите на първият фотограф с изложба в “Лувъра” тръгват от съдбата на единични лица, но водят към колективната история на човечеството.

~ Художествената фотография официално е призната от държавата за изкуство и с в.”Известия” бр.62/02.08.1957 г се разрешава практикуването й. Лицата практикуващи тази свободна дейност придобиват званието “фотограф-художник”. Изкуството не се създава с административни актове, но държавното признание на съществуването на художествената фотография, както и узаконяване дейността на лицата придобили правото да се наричат и да защитават пред обществато званието “фограф-художник”, дава сериозен тласък за развитието на фотографското изкуство.
ЕСФИАП е звание присъждано на лица с големи заслуги към фотографията, малцина са българите удостоени с това звание. Носител на ХонЕФИАП – най-високото почетно звание на Международната федерация за фотографско изкуство е българинът Владимир Димчев (1899-1979).

Facebook Comments
Споделете публикацията:
Стилян Манолов

Стилян Манолов

За мен културата и медиите са огледало на гражданското общество и развитието му до голяма степен е свързано с тях. PROVO се роди от будния дух на шепа хора като онлайн платформа за българска гражданска журналистика, за публицистика без цензура, манипулации и фалшификации. Като неподсказана форма на гражданска активност. Имаме да правим толкова много неща… Надявам се да ни чуят, да ни разберат, да ни повярват и да ни подкрепят. Искаме да ПРОменим света и започваме от себе си

Вижте публикациите на този автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *