PROVO Magazine

Япония – огненият обръч

Всеизвестен факт е, че Японският архипелаг е разположен върху сеизмично активен регион.

Близо 90% от земетресениятa  света се случват именно там. Причината е, че няколко континентални и океански плата: Евро- Азиатското, Северно-Американското, Филипинското и Тихоокеанското, се срещат в тази част на света. Постоянното им движение генерира огромен заряд от енергия, който често бива освобождаван под формата на вълни цунами и земни трусове с различен магнитуд.

Историята на земетресениятa в Япония е дълга и богата. Едни от първите сведения за трусове датират от преди близо 2 000 години. Като най-разрушителни са запомнени тези в провинциите Канто и Кобе.

Земетресението в Канто през 1923 г. взима най-многобройни човешки жертви- над 150 000 загинали и изчезнали. Трусът от 7.9 по скалата на Рихтер е резултат от “подпъхването” на Филипинското океанско плато под Окшотското плато. Над 2 милиона души остават без подслон!

Второ по значимост е земетресението в провинцията Кобе през 1995 г. Епицентърът на този трус е много близо до земната кора, само 16 километра! Засегнат е и силно населен географски район, което прави щетите огромни. Жертвите са над 6 000 плюс 400 000 ранени и над половин милион разрушени или силно повредени домове.

След всяко разрушително земетресение Япония взима все по-силни мерки за осъвършенстване на предупредителната си система и все повече средства се отделят за превантивна подготовка на жителите за оцеляване по време на- и след силен трус. Въпреки модерната изчислителна и предупредителна техника, все още е трудно да се предвиди с точност кога и къде ще има земетресение. Поради това, ключово за японското общество е да бъде максимално подготвено за подобен природен катаклизъм.

Всяко домакинство на острова трябва да е запасено с няколко неща необходими за оцеляване: фенер, радиостанция, комплект за първа помощ и достатъчно храна и вода за няколко дни. Препоръчително е в домовете да не се поставят тежки обекти или мебели, на места от където могат да паднат или да блокират изход, в случай на земетресение. Пожарогасителят е задължителен.

Има няколко основни правила за действие при земетресение. Падащи предмети, тежки мебели и паниката, представляват най-голяма опасност. Един от сигурните начини да се предпази човек е да се скрие под солидна маса или да застане под рамката на вратата. Не бива да се излиза навън. Ако човек се намира на улицата, трябва да намери подслон от падащи стъкла и предмети от сградите. Ако човек е в дома си, веднага след затихване на труса, трябва да изключи електричеството и газта. Часовете след това биват прекарани в слушане на радио и гледане на телевизия за повече информация. В крайбрежните райони се възпроизвеждат звукови сигнали, предупреждаващи за цунами.

В резултат на дългогодишните опити да се ограничат щетите след силни трусове, японците разработват нови начини за строене на по-устойчиви сгради. Повечето от сградите строени през последните 10-15 години са с по-дълбоки основи и имат шокови абсорбатори, които улавят сеизмичната енергия. Някои от тях дори разполагат с основи, които се движат  и по този начин намаляват сътресенията от движенията на земните плоскости.

Интересно е, че японците използват различна скала за измерване на силата на земните трусове. Наричат я “Шиндо”, което е и името на мерната единица и буквално се превежда “степен на разтърсване”. За разлика от скалата на Рихтер, която отмерва енергията, освободена в епицентъра на земен трус, Шиндо отмерва интензивността на труса, въз основа на това, какво са усетили хората в тази зона. Степените са от 0 до 7, като от 0 до 4 трусът се смята за слаб и без значителни последствия. От 5 до 7 трусът е силен, като 7 означава, че разтърсването е толкова силно, че хората не могат да се движат, стените могат да се срутят и сградите да се разрушат. Хора, които не живеят в сеизмично активни райони е трудно да разберат какво значава постоянно да бъдеш в готовност, че земята под теб ще се разклати и че всеки бъдещ трус може да бъде “голямото земетресение”, по-ужасяващо и по-разрушително от всякога. Но, ако съществува държава, която е максимално подготвена да оцелее при подобен природен катаклизъм – това е Япония!

Facebook Comments
Споделете публикацията:

1 comment on “Япония – огненият обръч

  1. И аз съм съгласна и определено няма спор , че един от сигурните начини да се предпази човек е да се скрие под солидна маса или да застане под рамката на вратата. Не бива да се излиза навън. Ако човек се намира на улицата, трябва да намери подслон от падащи стъкла и предмети от сградите. Ако човек е в дома си, веднага след затихване на труса, трябва да изключи електричеството и газта. Много добри съвети давате за което ви благодаря , хубаво е освен пълни глупости по интернет пространството да има места като този блог, където може да получи и малко образователно четене, дано често споделяте с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *